Pred Boga u Njegov dom čovjek treba doći primjereno odjeven
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup Ivan Devčić prevodio je u utorak, 6. svibnja u katedrali sv. Vida euharistijsko slavlje u povodu dana posvete riječke katedrale.

Posveta glavne crkve Riječke nadbiskupije prigoda je za prisjećanje o zajedništvu u Crkvi te katedrali kao glavnoj crkvi Nadbiskupije, rekao je nadbiskup. Dodao je da sv. Pavao podsjeća vjernike da su ‘hram Božji’ i da se prema toj činjenici moraju odnositi sa strahopoštovanjem te podsjetio na riječi ovog sveca: „Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama. Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastiti će njega Bog. Jer hram je Božji svet, a to ste vi.“ (1.Kor. 3) Crkve nas podsjećaju da je Bog među nama i zato smo pozvani dolično se u njima ponašati, poručio je. „Obeščašćujemo prostor ako u njemu galamimo, nedolično se odijevamo i ponašamo. Pred Boga u Njegov dom čovjek treba doći primjereno odjeven i vanjštinom i nutrinom.“

U nastavku je istaknuo kako nam Isus poručuje da je pravo mjesto za molitvu u našim srcima i da čistog srca moramo dolaziti i u crkvu. „Kako molimo Boga, kako se ponašamo, odnosimo jedni prema drugima, ali i kako se odnosimo prema katedrali izraz je nutarnjeg jedinstva vjernika i crkve u Nadbiskupiji.“ Proslava posvete katedrale poticaj je da se trudimo cjelovitu vjeru koju smo od Gospodina primili, živjeti i graditi jedinstvo među svim vjernicima, poručio je nadbiskup Devčić

Biskup Giovanni Balbi posvetio tadašnju crkvu sv. Vida 

Svaka katolička biskupija posebno obilježava dan posvete stolne crkve koju se naziva majkom svih crkava jedne biskupije. Davne 1742., 6. svibnja, pulski biskup Giovanni Balbi posvetio je crkvu svetoga Vida. Dogodilo se to nakon skoro sto godina od početka izgradnje jer su riječki isusovci započeli s radovima na podizanju crkve 1638. Oni su istočno od crkve imali veliki kompleks s gimnazijom koja je dosegla i visokoškolsku razinu na koju se i današnje Sveučilište u Rijeci opravdano poziva. Stoga je nova crkva bila ustvari akademska crkva.”, rekao je doc. dr. sc. Marko Medved. Dodao je kako je crkva sv. Vida jedan od najljepših izraza baroka u Hrvatskoj, stila koji je usko vezan za povijest Družbe Isusove i vrijeme katoličke obnove, kojoj je upravo taj red dao neizbrisivi pečat.

Na mjestu na kojem je podignuta velebna crkva postojala je omanja crkvica sv. Vida koja je čuvala čudotvorno raspelo vezano uz legendu iz 1296. po kojoj je kartaš Petar Lončarić kažnjen nakon što je nasrnuo na raspelo. To će raspelo častiti Riječani do danas, a zanimljivo je da desna i lijeva strana Rječine časte događaje koji se zbivaju istih godina; dolazak nazaretske kućice na Trsat vezuje se također uz kraj 13. stoljeća, točnije 1291.godine. Na kraju je otkrio kako je uz posvetu crkve sv. Vida, blagoslovio i obnovljenu župnu i zbornu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije (Kosi toranj). Crkva svetog Vida postala je katedralom 1925. kada je Rijeka postala središtem samostalne biskupije. 

Skip to content