Pjevana Muka nakon 40 godina
Kategorija:
Vijesti

Nakon punih četrdeset godina u crkvi sv. Antuna opata u Sušakoj Dragi na Veliki petak, 18. travnja pjevala se Muka. Pjevali su je zajednički članovi župnoj zbora i Schole Cantorum Rijeka – KUD Fratellanza dok je obrede Velikoga petka predvodio župnik Michele Cittadino.

“Potrebni smo nade, a to poručuje i papa Franjo!”, rekao je govoreći o vremenu u kojemu živimo. Apostrofirajući Svetog Oca istaknuo je da živimo u društvu koje je pronašlo novo ‘zlatno tele’, odnosno Euru kojemu se Europa klanja. “Novci i uspjeh zauzeli su mjesto čovjekova dostojanstva. Papa nam svojim porukama pomaže da shvatimo bit kršćanstva, a to je Krist! Poziva nas da svjedočimo i  živimo snagu Pashe koja oslobađa čovjeka ropstva novca i drugih navezanosti.”, rekao je vlč. Cittandino.

Apostoli su imali iskustvo Duha Svetoga koji ih je oslobodio svih strahova i taj Duh oslobodit će i danas svakog čovjeka ako mu dopustimo da djeluje, poručio je. U nastavku je kazao kako je Isus u početku imao samo 12 učenika, a danas su njegovi učenici po cijelome svijetu.  Govoreći o najvažnijem danu liturgijske godine, Vazmenoj noći, istaknuo kako Crkva mora vratiti važnost vazmenog bdijenja u sate kada je ‘tama oko nas’.  “Vazmena noć ne može biti u 19 sati nakon koje će svećenik ići odmarati. Papa Franjo nam poručuje da svećenik svojom radošću mora zaraziti druge i Vazmeno bdijenje mora biti u noći.” Stga je potrebno oživljavati i njegovati tradiciju, poput ponovnog pjevanja Muke u župi koja broji oko 1. 400 katolika. “Župa u Sušačkoj Dragi je mala, ali živa. Imamo župni zbor, čitače, tu su i mojih  12 apostola –  ministranata. Župa se budi iz pospanosti.”, poručio je vlč. Cittadino. 

Skip to content