Obiteljsko lice Crkve
Kategorija:
Vijesti

Knjiga dr. Antona Tamaruta, „Obiteljsko lice Crkve“, predstavljena je 8. travnja u Nadbiskupskom domu u Rijeci. Osim autora, o knjizi su govorili dr. s. Nela Gašpar i dr. Nikola Vranješ. Zbirkom tekstova, dr. Tamarut u knjizi podsjeća na obiteljske korijene Crkve te ističe one kvalitete međusobnih odnosa i života po kojima Crkva ima obiteljsko lice.

„Simbolika je u samim izrazima koje koristi u naslovu: obitelj, lice i Crkva“, rekla je dr. Gašpar. „Autor promatra Crkvu kao zajednicu naroda Božjeg. Ostaje na tragu crkvenih otaca koji ne dijele duhovnost, dogmatiku i pastoral. Pišući o Crkvi piše na tragu Drugog vatikanskog sabora ističući opredjeljenje Crkve da djeluje u svijetu.“ Njegovo promišljanje utemeljeno je na Božjoj riječi i njome potkrijepljeno te prihvaća koncilske smjernice prema kojima Koncil očekuje da Sveto pismo bude duša cjelokupne teologije.

Dr. Vranješ je istaknuo kako je ova knjiga, iako ju je pisao profesor dogmatske teologije, važna i u pastoralnom smislu. „Autor se suočava s aktualnim pitanjima Crkve, nastoji ukazati na njezinu obiteljsku dimenziju.“

Vidno radostan, okupljenima u punoj dvorani Nadbiskupskog doma, obratio se i sam autor, dr. Tamarut. „Osjećam se obiteljski ovdje“, rekao je istaknuvši kako je taj osjećaj obiteljske Crkve, o kojoj piše u knjizi, doživio upravo u svom rodnom kraju, otoku Pagu i Rijeci u kojoj je proveo godine studija i kasnije predavao na riječkoj Teologiji. U ime Teologije u Rijeci susret je organizirala i vodila dr. Veronika Reljac.

Skip to content