Najavljen program proslave sv. Vida
Kategorija:
Vijesti

U katedrali sv. Vida u četvrtak, 5. lipnja najavljen je program proslave blagdana sv. Vida.

Blagdanska priprava počinje u četvrtak, 12. lipnja u 18 sati podizanjem zastave ispred riječke prvostolnice i misom koju će predvoditi mons. Milan Šimunović. Ovom prigodom u katedrali će biti izloženi likovni radovi učenika osnovnih škola na temu zaštitnika grada Rijeke, najavio je vlč. Sanjin Francetić.

Misa će u isto vrijeme biti služena i u petak, 13. lipnja, dok će u subotu, 14. lipnja svečano biti otvorena Godina obitelji i održan 1. Nadbiskupijski susret obitelji. Program u riječkoj katedrali počet će obiteljskom krunicom u 17:30 i misom u 18 sati nakon koje će u 19 sati početi prigodan program u kojemu će sudjelovati dječji zborovi.

Tradicionalno, Festival duhovne popularne glazbe – Vidfest će se održati na Trgu riječke rezolucije gdje se nalazi najstariji spomenik sv. Vida. Festival je na rasporedu u subotu, 14. lipnja s početkom u 20 sati i na njemu će mladi premijerno otpjevati Himnu sv. Vidu. Vidfest je humanitarnog karaktera i prikupljeni prihod bit će uplaćen za pomoć poplavljenim područjima.

Na sam blagdan sv. Vida, u nedjelju 15. lipnja misu na talijanskom jeziku u 9:30 predvodit će tršćanski biskup u miru, mons. Eugenio Ravignani dok će misu na hrvatskom jeziku u 7 sati predvoditi rektor katedrale mons. Ivoslav Linić, a onu u 8 sati mons. Nikola Uravić. Pontifikalnu misu u 11 sati predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić i na njoj će biti dodijeljene medalje sv. Vida desetorici zaslužnih vjernika. Središnje euharistijsko slavlje sa svečanom procesijom koja će u 18 sati krenuti iz katedrale sv. Vida, Užarskom ulicom, Korzom do Trga riječke rezolucije predvodit će bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, najavio je ispred organizacijskog odbora Riječke nadbiskupije vlč. Francetić. Dodao je kako će se prvi puta u procesiji nositi relikvije i kiparski odljev sv. Vida, rad Branka Fučića.

Grad Rijeka s programom proslave započet će u srijedu, 11. lipnja, najavila je ispred Grada Verena Lelas Turak istaknuvši kako će ovogodišnje nagrade za životno djelo biti dodijeljene Maksu Peču i fra Bonaventuri Dudi, osobama usko povezanim s vjerskim životom grada na Riječini.

Osvrnuvši se na povijest slavljenja blagdana sv. Vida, rektor katedrale mons. Linić je istaknuo kako se proslava nije smjela organizirati do 1991. godine. „Trebali smo otići u arhive i doznati kako se blagdan slavio prije stotinu godina te ga oživjeti.“ Dodao je kako su običaji naših starih oživljeni i tradicija nastavljena.  

Skip to content