Film o bl. Miroslavu Bulešiću pobjednik V. Festivala hrvatskih katoličkih filmova – Trsat
Kategorija:
Vijesti

Dokumentarni film »Moja osveta je oprost« dobio je ‘Oscar s Trsata’ te je u subotu, 7. lipnja proglašen pobjednikom V. Festivala hrvatskih katoličkih filmova – Trsat.  

Dokumentarni film »Moja osveta je oprost«, o životu i tragičnoj smrti istarskog svećenika blaženog Miroslava Bulešića scenaristice Irene Hrvatin i redatelja Nevena Mihaela Dianeževića u produkciji HRT-a 2013., najbolji je film ovogodišnjeg Festivala hrvatskih katoličkih filmova i dobitnik trsatskog grand prixa – skulpture »Trsatski hodočasnik«. Petu godinu za redom Festival je početkom lipnja održan u Trsatskom svetištu – Auli pape Ivana Pavla II. Zahvaljujući na priznanju Hrvatin je rekla da nagrada pripada svima koji su na filmu »Moja osveta je oprost« radili, ali i onima koji su o Bulešiću, njegovom ubojstvu i tom vremenu u filmu svjedočili, a koji su o tome šutjeli više od 66 godina, ne zato što su htjeli, nego zato što su morali šutjeti. 

“Film smo radili u povodu Bulešićeve beatifikacije, a cilj je bio da se javnost upozna s njegovim likom, nedovoljno poznatim zato što se istinu moralo desetljećima šutjeti. Živi svjedoci su kreirali priču i to je velika vrijednost ovog filma.”, rekla je autorica Hrvatin, riječka novinarka HRT-a.  Festivalski žiri je pod predsjedanjem redatelja Branka Ištvančića, u konkurenciji 11  kao najbolju montažu ocijenio onu Davorke Feller za film »Komiški Kvarantore«; najboljim skladateljem proglašen je Mladen Ivan Magdalenić za glazbu u filmu »Čujem, vjerujem, vidim«; najbolji snimatelj je Davor Šarić – snimatelj filma »Neukrotivi kardinal«, dok su redatelji toga filma o Alojziju Stepincu Mirela i Ivan Cigić dobili nagradu za najbolju režiju. Za najbolji scenari nagrađen je Silvio Mirošničenko za film »Bijela kuga«.

 

 

Skip to content