Crkva u Podhumu bit će prva crkva u Hrvatskoj posvećena sv. Maksimilijanu Kolbeu
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup Ivan Devčić sastao se u srijedu, 2. travnja s načelnikom Općine Jelenje, Ervinom Radetićem na radnom sastanku sa središnjom temom dovršetka izgradnje crkve u Podhumu.

Bit će to prva crkve u Hrvatskoj koja će biti posvećena sv. Maksimilijanu Kolbeu koji je na osobit način povezan sa stradanjem stanovništva Podhuma, rekao je nadbiskup. Naime, podhumske žrtve bile su žrtve fašističkog zločina, civili ubijeni nakon jutarnje mise, a Kolbe je bio katolički svećenik koji je dao svoj život u  Auschwitzu spasivštako život oca šestero djece.

Razlozi za pokretanje inicijative za izgradnju crkve u ovom grobničkom kraju bili su višestruki. Prvi razlog gradnje je pietet prema podhumskim žrtvama. Sekundarni razlozi su vezani uz razvoj i daljnje širenje Podhuma. Stoga se već 2011. godine krenulo s gradnjom i  kamen temeljac blagoslovljen je 14. kolovoza iste godine. Ukupna vrijednost projekta je 4. 500.000 kuna i Riječka nadbiskupija već je uložila 2/3 navedenog iznosa, odnosno oko 3. 500.000 kuna. Općina Jelenje odlučila je pomoći dovršetak izgradnje uz pomoć župljana, rekao je načelnik Radetić dodajući kako je nemoguće odvajati kršćanstvo od hrvatskog naroda i gradnja crkve u Podhumu ne smije ostati ‘mrtvo slovo na papiru’.

Uz financijska sredstva koja treba prikupiti za dovršetak crkve i uređenje okoliša, potrebno je riješiti pitanje otkupa zemljišta koje se nalazi između crkve i vrtića, istaknuo je načelnik dodajući kako će Općina uložiti maksimalan trud da gradnja bude dovršena u najkraćem roku. U tom smislu organizirat će se 16. kolovoza, u okviru proslave Mihoje, tj. Dana Općine Jelenje blagdana sv. Mihovila, zaštitnika jelenske župekao proslave Kolbeove (Podhum), Antonje (Kukuljani) te obilježavanja sjećanja na podhumske žrtve, veliki humanitarni koncert Marka Perkovića Thomsona. Također, na sastanku je rečeno kako će dio sredstava dati i Primorsko-goranska županija.

„Kupi svoju ploču“

Nadbiskup Devčić istaknuo je veliku odgovornost državne i lokalne uprave te svih članova zajednice koji skrbe za opće dobro društva, osobito danas kada sve više mladih odlaze i obitelji su u krizi. U tom smislu izgradnja podhumske crkve posvećene svecu koji je u paklu rata posvjedočio Kristovu ljubav, predstavlja uzor za nasljedovanje neovisno o osobnom svjetonazoru. Dio sredstava prikuplja se kroz akciju zanimljiva naziva: „Kupi svoju ploču“. Vjernici donacijom od 100 kuna kupuju kamene ploče potrebne za uređenje crkve, rekao je župnik Jelenja vlč. Ivan Milardović. Do sada su kupljene 463 ploče, a potrebno je 760.

Nadalje, župnik se zahvalio Riječkoj nadbiskupiji, Općini Jelenje i župljanima na sredstvima koje su do sada dali za izgradnju crkve u Podhumu. Po završetku sastanka sudionici su obišli gradilište gdje ih je vlč. Milardović upoznao s tijekom izgradnje te predstojećim radovima. Zemljište na kojemu se gradi darovale su  obitelji Tereze Rožić i Viktorije Bezuh, a ostatak je otkupljen, većinom sredstvima koje je darovala obitelj Josipa i Zdenke Bezuh.

Želja za gradnjom crkve postojala je desetljećima. Pitanje izgradnje crkve pokreće pok. župnik Hinko Weber šezdesetih godina prošloga stoljeća kada je od mještana dobio zemljište i lokacijsku dozvolu. Projekt tada planirane crkve izradio je ugledni riječki arhitekt Zdenko Sila koji se time izložio progonu komunističke vlasti koje su i zaustavile gradnju crkve. Ideja je obnovljena tek nakon demokratskih promjena, a od 2006. godine vjernici se okupljaju na bogoslužju u improviziranim prostorijama. Sudionici sastanka se nadaju da bi posveta crkve mogla biti 2015. godine.  

Skip to content