550 godina kapele sv. Jakova
Kategorija:
Vijesti

„Ne smijemo zaboraviti povijest jer ona predstavlja identitet jednog naroda.“, rekao je vlč. Michele Cittadino predvodeći u petak, 25. srpnja misno slavlje u u kapeli sv. Jakova u Dragi u povodu proslave 550 godišnjice kapele i proslavi  istoimenog blagdana.

Govoreći o povijesti kapele istaknuo je kako su svi svećenici koji su bili u Dragi ostavili svoj trag i sudjelovali u izgradnji kapele i sv. Jakova i crkve sv. Antuna opata. Dodao je kako je kapelu potrebno obnoviti unutra, ali i istaknuo da u tim željama se treba osloniti na Božju providnost koja nas nikada neće iznevjeriti.

U prigodnoj propovijedi istaknuo je nužnost razmatranja Svetog  pisma. „Božja riječ nije obična knjiga. Ona je i dalje aktualna, svježa, ima moć, ali ju treba znati primiti. Božja riječ je kao sjeme koje u sebi nosi vječni život, mudrost, strpljenje, jakost i ljubav prema drugima. Gdje vam stoji Biblija? Stoji li vam pri ruci .. Tko ne poznaje Sveto pismo ne poznaje Boga jer svi problemi i sva rješenja unutra se nalaze.“ Vjernike je potaknuo na svjedočenje, ali  ne na način da nagovaraju druge da povjeruju, nego da govore o tome što je Gospodin za nas učinio i kako se očitovao o našem životu.

 Na kraju mise je vlč. Cittadino je s vjernicima molio molitvu sv. Ivana Pavla II. koju je  ovaj svetac izrekao kada je bio na grobu sv. Jakova u Santiago de Compostelu 1989. godine koja završava riječima: „S tobom sv. Jakove, apostole i hodočasniče, želimo naučiti narode Europe i svijeta da je Krist danas i uvijek Put, Istina i Život.“

Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor župe sv. Antuna opata iz Drage s Ivanom Pribanićem na orguljama, a nakon koncerta prigodan koncert na harfi održala je Jasna Štiglić.

Kapela sv. Jakova nalazi se u draškoj dolini na 163 nadmorske visine i podigla ju je obitelj Kalegari 1464. godine. „Ta časna obitelj podiže kapelu, a bakarski kaptol, jer tada je to bila bakarska Draga, godišnje je imao služiti četiri mise za pokoj duša naših fundatora.“ (A. Rački), stoji u kronici koju je prije pedeset godina pisao Anton Sironić. Dodaje kako je kanonik Rožmanić dao kapelu popraviti i urediti 1661. godine, a senjski biskup Juraj Ratkaj ju posvetio o čemu svjedoči godina 1716. koja je urezana u kamenu na začelju crkve.  Kapela je služila za liturgijske službe 315 godina prije nego je osnovana draška župa, jer prve matične bilješke su tek iz 1779. godine.

Skip to content