Započeli Dani svetog Vida
Kategorija:
Vijesti

Iznošenjem i blagoslovom zastave svetog Vida pred riječkom katedralom 12. lipnja započeli su Dani svetog Vida i trodnevna priprema za proslavu zaštitnika Riječke nadbiskupije i Dana grada Rijeke. Zastavu i okupljeni narod blagoslovio je o. Marko Stipetić, vicerektor bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. i predslavitelj misa trodnevnice.

„Blagoslovom ove zastave danas je započelo hodočašće koje će trajati tri dana i završiti proslavom zaštitnika naše nadbiskupije i grada Rijeke. Ovih dana stoga molimo za sve ljude ovoga grada, da se otvore Gospodinu“, rekao o. Stipetić uvodeći u misno slavlje. Uz njega su suslavili rektor katedrale mons. Ivoslav Linić i Luka Lučić, a svečani ton slavlju dao je katedralni zbor „Cantores Sancti Viti“.

U propovijedi je o. Stipetić vjernicima uputio poziv na svetost i nasljedovanje Isusovih riječi, posebno se osvrnuvši na čitanje Govora na gori. „Isus u tom govoru postavlja temelje za jedno bolje, čovječnije društvo. To je društvo u kojemu ima mjesta za bolesne, stare, gladne, za one koji pate. Nasljedujući Isusove riječi moguće je promijeniti svijet.“ Podsjetio je da Isus nalaže poštivanje Božjeg zakona objavljenog još u Deset Božjih zapovijedi, koje Isus dopunjuje zakonom ljubavi. „To je zakon kojeg moramo slijediti da dovedemo Boga čovjeku, ali i čovjeka čovjeku. Isus nas poziva da spasimo svoju dušu, ali i dušu svojega brata, sestre“, zaključio je propovjednik pozivajući vjernike na ljubav i solidarnost prema bližnjemu. 

Skip to content