Svi sveti i Dušni dan
Kategorija:
Vijesti

Svi sveti, proslava onih za koje se vjeruje da su došli u zajedništvo s Bogom, proslava je kršćanske nade u vječni život. Kao i svake godine, svetkovina je potaknula brojne građane, ne samo vjernike, da se 1. studenog uređujući grobove najmilijih prisjete svih pokojnih. Na riječkim gradskim grobljima mise su služene u 15 sati. Vjernici su na misu i molitvu za pokojne pozvani i sljedećeg dana, na Dušni dan 2. studenog, koji je posvećen svim vjernim mrtvima.

 Ispovijedamo vjeru da naši dragi pokojnici doista žive

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je dvije mise u župnoj crkvi sv. Romualda i Svih svetih na gradskom groblju na Kozali. Jutarnju propovijed posvetio je svetkovini Svih svetih, a na misi u 15.00 sati, nakon koje su se vjernici predvođeni nadbiskupom u procesiji uputili do središnjeg križa gdje su molili za pokojne, govorio je o Dušnom danu, spomenu na sve vjerne mrtve. „Okupili smo se slaviti Dušni dan, a ne Dan mrtvih, kako danas mnogi nazivaju ovaj dan. Razlika je u tome što naziv Dan mrtvih sugerira da oni koji se spominjemo stvarno ne žive, odnosno ako žive, to je samo u našem spomenu, u našem sjećanju. Mi kršćani pak izrazom Dušni dan ispovijedamo vjeru da naši dragi pokojnici doista žive, doduše ne žive na način kako su živjeli dok su bili ovdje, ali ipak i poslije smrti stvarno žive. Zato bismo trebali čuvati drevni kršćanski naziv za današnji spomendan. Ne, dakle, Dan mrtvih, nego Dušni dan!”

Objasnio je da je vjera u život poslije smrti duboko i neuništivo usađena u ljudsko srce, stoga je nalazimo posvuda gdje se pojavljuje čovjek. Kroz povijest je život poslije smrti bio na različite načine tumačen, do konačne objave uskrsnuća. Isus je svojim uskrsnućem objavio da će čovjek i nakon ovozemaljske smrti živjeti u punini duha i tijela. Isus je učenicima govorio i kako onoga koji u njega vjeruje nakon smrti očekuje raj, odnosno zajedništvo života s njime i njegovim Ocem. „No, Isusov je govor bio i opominjući, jer ako u ovom životu ne živimo prema Božjim zapovijedima, ako ne prakticiramo zapovijed ljubavi i ravnodušni smo prema siromasima i ljudima u nevolji, može se dogoditi da ne postanemo dionici vječnoga života u Bogu.“ Nadbiskup je stoga pozvao vjernike da zajedništvo sa svojim dragim pokojnicima žive u duhu vjere, neuništive nade i ljubavi koja je jača od smrti. “U skladu s time neka nam ovi dani, kad slavimo sve svete i molimo se za svoje drage pokojnike, budu prilika i za obnovu i pročišćenje svoje vjere u vječni život, kao i za samo-ispitivanje kako i koliko već sada živimo vječni život u koji se nadamo nakon smrti ući u potpunosti”, rekao je nadbiskup Devčić.

Od Isusa pozvani prihvatiti zakon blaženstava i slijediti njegov primjer

U propovijedi na jutarnjoj misi nadbiskup je brojne okupljene vjernike podsjetio kako Crkva svetima smatra one koji su u herojskom stupnju živjeli i ostvarili evanđeoske kreposti. Kako to postići Isus je objasnio u svom govoru o blaženstvima, povelji kršćanstva, u kojemu ne samo da postavlja smjernice kako kršćanin treba živjeti, nego i primjerom to pokazuje. „Kao sveci i mi smo pozvani od Isusa prihvatiti zakon blaženstava i ostvarivati ga slijedeći njegov primjer. A da bismo to uspjeli, on nam dariva i svoga Duha koji pritječe u pomoć našoj nemoći. Neka nas u našim nastojanjima da se u svom životu ravnamo prema novom zakonu blaženstava prati i zagovor svih svetih koje su se ozbiljno trudili živjeti prema istom zakonu Gospodina Isusa Krista“, zaključio je nadbiskup jutarnju propovijed na svetkovinu Svih svetih.

Skip to content