Stoljetna tradicija vjere na Grobniku
Kategorija:
Vijesti


Prvoga dana trodnevne priprave za proslavu 400 godina izgradnje crkvice posvećene Presvetom Trojstvu na Grobniku, 23. svibnja u Sokolani u starom Kaštelu održan je kulturno-znanstveni program posvećen jubileju.

 

Crkvica na ulazu u Grad Grobnik postojala je i prije 1613. godine, ali u današnjem obliku izgrađena je prije 400 godina. O starosti crkvice Sv. Trojice i vjerničke tradicije na Grobniku svjedoči zvono majstora Michaela koje je još 1383. godine za nju izliveno. „To je i najstarije datirano zvono u Zbirci zvona u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu“, podsjetio je u svom izlaganju u Kaštelu povjesničar prava dr. Željko Bartulović. Objasnio je turbulentne povijesne okolnosti Grobničkog kraja i župe sv. Filipa i Jakova koja je postojala već u 12. stoljeću. Najzapadniji frankopanski kaštel nekadašnje Vinodolske knežije izgrađen je na temeljima rimskog naselja prije tisuću godina. Od 13. stoljeća u vlasništvu je Krčkih knezova, a u 15. i 16. stoljeću odolijeva napadima Osmanlija. Dr. Bartulović je konstatirao kako osim crkvenog zvona, nema puno sačuvanih podataka o crkvici Presvetog Trojstva. Ne zna se niti tko ju je 1613. dao graditi ovakvu kakva je do danas sačuvana. „Usudio sam se ipak donijeti jednu pretpostavku. Poznat je podatak kako je 1612. tadašnji vlasnik Kaštela Nikola Zrinski, Grobnik dao u zalog Vinodolskom knezu jer mu je ovaj pomogao vratiti dug prema Mlecima. Moguće je da je novi, iako samo privremeni, upravitelj Kaštela želio izgradnjom crkvice ostaviti svoj trag na Grobniku“, zaključio je dr. Bartulović.

Rektor bogoslovnog sjemeništa u Rijeci Sanjin Francetić predvodio je misu prvoga dana trodnevnice u crkvici Svete Trojice, a kasnije se obratio okupljanima i u Kaštelu gdje je istaknuo kako grobnička župa proslavlja veliki jubilej jednog materijalnog spomenika, ali i spomenika vjere na ovim prostorima. „Kroz stoljeća smo ovdje sačuvali taj materijalni spomenik, ali i vjeru. Vjera je dar i moramo ga živjeti kako najbolje možemo“, rekao je Francetić te pozvao na razmišljanje o otajstvu Trojedinog Boga.

Župnik Ivan Frišćić zahvalio je svima koji sudjeluju u obilježavanju značajnog jubileja i onima koji su pomogli obnovu crkvice slavljenice, a posebno načelniku općine Željku Lambaši. Vlasta Juretić podsjetila je da je kulturno-znanstveni program u Kaštelu pripremila Katedra čakavskog sabora u suradnji sa župom sv. Filipa i Jakova. U umjetničkom programu nastupili su Dubravka i Vedrana Veljačić na violinama te Petra Mavrinac i Robert Zahrija recitiranjem i čitanjem pjesama o grobničkom kraju.

Jubilej crkvice bit će proslavljen na blagdan Presvetog Trojstva, u nedjelju 26. svibnja, misom koju će u 10.30 predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Skip to content