Poštujući različitosti ostvarivati zajedništvo
Kategorija:
Vijesti


Visokodostojnici Makedonske pravoslavne crkve posjetili su 3. lipnja riječkog nadbiskupa Ivana Devčića u bogoslovnom sjemeništu Ivan Pavao II. Visokopreosvešenstvo mitropolit Makedonske pravoslavne eparhije za Europu g. Pimen, visokoprepodobje arhimandrit Makedonske pravoslavne eparhije Amerike i Kanade g. Arsenije i zagrebački protojerej Kirko Velinski dan ranije su s makedonskim vjernicima u crkvi sv. Fabijana i Sebastijana u Rijeci arhijerejskom liturgijom proslavili blagdan sv. Konstantina i Jelene kojima je posvećena riječka makedonska parohija. Bila je to ujedno i proslava 1700. obljetnice slobode kršćanstva koju je ediktom omogućio upravo rimski car Konstantin.

Katoličku crkvu u Starom gradu u Rijeci na korištenje vjernicima Makedonske pravoslavne crkve ustupila je Riječka nadbiskupija, pa su visoki predstavnici ovom prilikom još jednom htjeli zahvaliti nadbiskupu na suradnji i razumijevanju. Makedonska pravoslavna općina u Rijeci okuplja oko 250 pravoslavnih vjernika.

Nadbiskup Devčić potvrdio je dobru suradnju dviju kršćanskih Crkvi u Rijeci istaknuvši kako Riječka nadbiskupija njeguje dobre odnose sa svim kršćanskim zajednicama kao i s islamskom zajednicom. „Svima su nam zajednički temelji u Abrahamovoj vjeri, ali zajedničko nam je i poslanje, briga za čovjeka“, rekao je nadbiskup. Mitropolit Pimen, uz zahvale za suradnju, istaknuo je želju da se uz poštivanje i čuvanje različitosti ostvaruje i zajedništvo kršćana.

Predstavnici Makedonske pravoslavne crkve 2. lipnja bili su gosti riječkih kapucina te nazočili misi u crkvi Gospe Lurdske. U susretu s katoličkim vjernicima najviše ih se dojmila njihova otvorenost i želja za upoznavanjem. 

Skip to content