Nazaretska škola vjere i života
Kategorija:
Vijesti

Gospa trsatska

Proslavom svetkovine Blažene Djevice Marije, Majke Milosti, od Časne Nazaretske kućice, u petak, 10. svibnja na Trsatu počela je hodočasnička godina. Od ranih jutarnjih sati vjernici su hodočastili u marijansko svetište, dok je središnje euharistijsko slavlje predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Otvarajući novu hodočasničku godinu na Trsatu, nadbiskup Devčić osvrnuo se na službeni naziv i povijest trsatskog svetišta koji je vezan uz nazaretsku kućicu prema kojoj su stoljećima vjernici gajili poseban pijetet, rekavši kako će i ove godine ona na Trsat dovesti mnogobrojne hodočasnike, vođene željom zahvaliti Isusu i Mariji za primljene milosti i preporučiti im se u konkretnim potrebama. U tom će smislu i naš “hrvatski Nazaret”, kako ovo svetište mnogi rado nazivaju, biti i ove godine škola u kojoj se uči vjerovati Bogu i po vjeri živjeti u osobnom i zajedničkom, posebno u obiteljskom životu.

Dodao je kako u svijetu nema nijedne škole vjere koja bi bila ravna Nazaretskoj školi, koja je smještena u skromnu nazaretsku kućicu, bijedna u materijalnom smislu u usporedbi s današnjim modernim školama, ali je nenadmašiva po onima koji u njoj poučavaju vjeri i životu, a to su Isus, Marija i Josip. Slušajući i promatrajući pozorno Svetu obitelj, otkrivamo kako vjerovati u Boga znači prije svega imati povjerenja u njega i kako to povjerenje može i mora ostati čvrsto i nepokolebljivo i u trenucima kada ne razumijemo što Bog od nas hoće i kada on postupa suprotno našim očekivanjima i željama. “Povjerenje je samo jedna dimenzija vjere. Drugu čini poznavanje onoga što se vjeruje, odnosno onoga komu se vjeruje”, upozorio je nadbiskup Devčić, objašnjavajući kako neku osobu najbolje upoznajemo po nekim posebnim gestama i postupcima. Tako i Isusa najbolje spoznajemo po njegovu dragovoljnom prihvaćanju smrti na križu radi nas i našeg spasenja, a u trsatskom svetištu možemo od Isusa, Marije i Josipa učiti kako se vjeruje Bogu i njegovoj Riječi.

U nastavku je nadbiskup naglasio kako su za spasenje jednako važne vjera i spoznaja. Vjera omogućuje dublju spoznaju, a što više nekoga poznajemo, to mu možemo više vjerovati. Zato je važno ne samo vjerovati Bogu i vjerovati ono što nam on objavljuje nego to, koliko je moguće, i umom spoznati. Zbog toga nas Isus poziva na učenje, osobito na učenje od njega. “To je razlog zašto je Sveti Otac, proglašavajući Godinu vjere, posebno pozvao na proučavanje i upoznavanje Katekizma Katoličke Crkve i dokumenata Drugoga vatikanskog koncila”, rekao je riječki nadbiskup. Zaključujući propovijed, nadbiskup Devčić poručio je da ćemo trudeći se poput Marije i Josipa od Isusa učiti, njega što više upoznavati i biti kao oni njegovim služiteljima, i tada možemo očekivati da će se i na nama, kao i na njima, ispuniti njegovo  obećanje: “Gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj”.

Skip to content