Humanitarna akcija za hospicij
Kategorija:
Vijesti


Caritas Riječke nadbiskupije od 10. do 15. lipnja pokreće humanitarnu akciju za pomoć riječkom hospiciju „Marija Kozulić“. Svakoga dana na štandu na riječkom Korzu od 10 do 20 sati prodavat će se ručni radovi u čipki, koje je hospiciju donirala obitelj Vuković. 

Ravnateljica hospicija s. Danijela Orbanić zahvalila je na donaciji i poziva građane da posjete štand na Korzu i kupnjom čipke pomognu rad ove ustanove.

 Zbirka čipke sakupljana je kroz četiri generacije obitelji Vuković i Welfl, a neki eksponati stariji su od 100 godina. Ima slavonskog, baranjskog, istarskog i ličkog tradicionalnog veza. Stolnjaci, prekrivači, odjevni predmeti i ukrasna čipka ručni su radovi članova obitelji i tradicionalno su se čuvali kao najveće obiteljsko blago. Obitelj Vuković u vrijeme Domovinskog rata živjela je u ratom zahvaćenoj Slavoniji, ali čipka je svejedno spašena. Nakon svega željeli su tim tradicionalnim blagom kulturne baštine učiniti i trajno dobro djelo pa su uzorke donirali hospiciju.

Hospicij koji je započeo s radom početkom ove godine još uvijek treba pomoć dobrih ljudi kako bi se u potpunosti opremio za prijem potrebitih. S obzirom da troškove prijema bolesnih još nije preuzelo Ministarstvo zdravlja cijeli teret rada hospicija i dalje financira Riječka nadbiskupija. 

Skip to content