Dopustimo Isusu da nam bude prijatelj
Kategorija:
Vijesti

Misa za početak školske godine 

Učenici iz svih riječkih srednjih škola okupili su se u najstarijoj župi i drevnoj crkvi Uznesenja Marijina u Rijeci na misnom slavlju za početak nove školske godine 2013./2014., koju je u ime riječkog nadbiskupa predvodio biskupski vikar Matija Matičić u koncelebraciji s don Dragutinom Detićem iz Salezijanske gimnazije i Marijanom Benkovićem, povjerenikom za srednjoškolce. 

Uz učenike prisustvovali su vjeroučitelji, nastavnici i ravnatelji gotovo svih srednjih škola. Crkva je bila prepuna mladih ljudi koji su se došli Bogu zahvaliti i posebno moliti zaziv Duha Svetoga na početku ove nove školske godine.

Propovjednik je, prateći dnevna čitanja, pred učenike otvoreno i jednostavno stavio pitanje grijeha koje je po prvom čovjeku Adamu unijelo smrt u čovjeka i svijet. Naspram te teološke i životne problematike, istaknuo je Isusa Krista kao novog čovjeka koji je u otajstvu svoje smrti i uskrsnuća darovao novi i vječni život. Progovorio je i o Bogu kao milosrdnom Ocu koji uvijek i bezuvjetno oprašta i neprestano traži izgubljene. Upozorio je i na lažna obećanja i krive putove naše okoline i svijeta te pozvao mlade da se odreknu svake laži i okrenu istini koja oslobađa. „Dopustimo Isusu da nam bude prijatelj i naš životni suputnik i supatnik“, rekao je Matičić.

Nadovezujući se na Lukino evanđelje pozvao je na duhovnu budnost i spremnost, jer nikada ne znamo kada će nam Gospodin pokucati. Propovjednik je pozvao učenike da mole Duha Svetoga da ih prosvijetli i dadne im darova i plodova Duha u ovoj novoj školskoj godini.

Na kraju mise učenicima se je obratio i povjerenik za srednjoškolce Riječke nadbiskupije Marijan Benković te im predstavio plan i programa rada Ureda za mlade i Povjerenstva u ovoj novoj Godini župne kateheze. Posebna zahvala izrečena je župniku mr. Mariju Geriću za otvorenost srca i vrata ove drevne crkve, glazbenom sastavu „Assunta“ za animiranje svete mise te su preneseni pozdravi i molitve nadbiskupa Ivana Devčića.

Skip to content