Dan Teologije u Rijeci
Kategorija:
Vijesti

Riječka Teologija proslavila je 6. prosinca, misom, akademskim činom i svečanom dodjelom diploma, Dan Teologije. Nakon mise u kapeli bogoslovnog sjemeništa uslijedio je svečani akademski čin, na kojem su kancelar Teologije u Rijeci nadbiskup dr. Ivan Devčić te prodekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u okviru kojega riječka Teologija djeluje kao područni studij, dr. Mario Cifrak i predstojnik Teologije dr. Božidar Mrakovčić uručili diplome 23 ovogodišnjih diplomanata.

Na svečanosti su sudjelovali i predstavnici drugih fakulteta u sastavu Sveučilišta u Rijeci, a prorektor Zlatan Car istaknuo je kako Teologija u Rijeci na više razina uspješno surađuje s riječkim Sveučilištem te ponovno izrazio nadu da će jednom i postati njegov dio.

Nadbiskup Devčić istaknuo je kako je okupljanje riječke akademske zajednice i predstavnika KBF-a u Zagrebu najbolji poticaj za profesore i studente Teologije da daju svoj maksimum za ovu ustanovu, ali i boljitak Crkve i društva. „Što vjernici budu aktivniji u društvenim procesima to će i društvu biti bolje“, rekao je nadbiskup uputivši tako poruku i ovogodišnjim i budućim diplomiranim teolozima. Dr. Cifrak je podsjetio kako je riječka Teologija posebno mjesto susreta dvaju sveučilišta, zagrebačkog i riječkog.

Predstojnik Teologije dr. Mrakovčić okupljenim profesorima i studentima podnio je godišnje izvješće o radu Teologije u kojem posebno mjesto zauzimaju izvannastavne aktivnosti studenata. One se odnose na duhovne i molitvene susrete, ali tu su i izleti, planinarenje, karitativne aktivnosti i međureligijski dijalog. Teologiju u Rijeci trenutno pohađa 77 studenata, 19 je apsolvenata, 18 zaposlenih nastavnika i 6 vanjskih suradnika. Teologija je u protekloj godini organizirala dva znanstvena skupa i mjesečne Kulturne tribine, a profesori teologije sudjelovali su i na drugim znanstvenim susretima. U skoroj budućnosti očekuje se uređenje knjižice te razvoj dvopredmetnog studija u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci.

Nakon akademskog čina diplome i titulu magistra teologije primili su: Mato Berišić, Mirjana Bistričić, Danko Bizjak, Anto Božić, Matija Brlić, Robert Brozić, Nensi Crnjac, Ivan Ćorić, Nikola Gajić, Marijana Glavić, Martin Kajtazi, Tajana Kovačić, Ana-Marija Kuća, Kristijan Lekić, Eva Marković, Maja Martinković, Antonio Mrzlić, Domagoj Perišić, Darko Rončević, Kristina Smoljo, Marko Šarić, Marijana Tatara i Nataša Varga.

Skip to content