Bili smo Crkva na putu
Kategorija:
Vijesti

Riječki planinarski križni put

“Bili smo Crkva na putu”, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić osvrčući se na deveti Riječki planinarski križni put, 23. ožujka, kojega je organiziralo Akademsko katoličko društvo “Jeronim” u suradnji s Povjerenstvom za pastoral i mlade Riječke nadbiskupije. Tradicionalno, nadbiskup Devčić prvi je iz riječke prvostolnice, katedrale sv. Vida ponio križ, a putem su se u nošenju izmjenjivali predstavnici molitvenih zajednica, bogoslovi, franjevački novaci, časne sestre i brojni vjernici.

 

Staza kojom su pošli ostala je ista i protezala se od riječke Kalvarije preko naselja Kozala do sv. Katarine gdje su vjernici istoimene crkve pripremili okrjepu za sve sudionike, do Velog vrha i sa spuštanjem na Drenovu gdje je nadbiskup predvodio misno slavlje. Prve postaje nalaze se u ulici Kalvarija na kojoj se nalaze ostaci  kulturne baštine Bratovštine sv. Križa koja je 1676. godine krenula uređivati ovu riječku ulicu. Tada su na Kalvariji postavljena tri križa i sedam postaja, te kapela Božjega groba. Križeva danas nema, a kapele su prisutne ili u tragovima ili u cijelosti, ali u vrlo oštećenom stanju kao i kip Žalosne Gospe na vrhu Kalvarije koji je oštećen i grafitima išaran, a osim toga ukonjena su i tri križa. Kada se kretalo u organizaciju prvog Riječkog planinarskog križnog puta AKD ‘Jeronim’ imao je cilj ukazati na nužnost njezine obnove, međutim, osim što se ništa nije pomaknulo s ‘mrtve točke’, čak je i stari naziv ‘Goljak’ izbrisan iz javnog sjećanja grada pa se jedan dio tog područja pogrešno zove Stari Voljak umjesto Stari Goljak. Također, uzimajući u obzir povijesne okolnosti, jedna od postaja čita se na talijanskom jeziku i čitaju ju predstavnici talijanske manjine.

Jedna od zanimljivosti ovog križnog puta je i činjenica kako je grad Rijeka obilježen znakom križa i pod zaštitom Svetoga Križa, te su dvije skupine vjernika krenule pješice i prije službenog početka, odnosno Katolički skauti krenuli su pješice sa zapadne strane grada, župe sv. Križa na Srdočima, a druga skupina predvođeni franjevačkim novacima, s istočne strane i dijela grada koji nosi isti naziv da bi se u centru Rijeke pridružili vjernicima koji su ih čekali u katedrali sv. Vida od kuda je riječki nadbiskup ponio križ.

Na svjedočenje i donošenje Isusa Krista onima koji ga ne poznaju nadbiskup Devčić pozvao je u propovijedi na Drenovi u kojoj je naglasio da je Isus umro za jedinstvo svih. Današnje jedinstvo u vremenu globalizacije oslanja se na mehaničke temelje u kojima prevladavaju interesi pojedinaca, a samo nas Isus ujedinjuje u ljubavi. “Čovjek je stvoren za zajedništvo, a Crkva je kvasac istinskog zajedništva u svijetu. Zato smo i mi pozvani graditi to zajedništvo u našim obiteljima, društvu i podupirati sve koji se zalažu za to”, poručio je nadbiskup Devčić. Dodajmo ovome kako je duhovni nagovor na sv. Katarini imao Tomislav Miletić, dok je autor teksta koji se koristio za ovogodišnji križni put njegov brat, vjeroučitelj Marin Miletić.

Helena Anušić

Skip to content