Metropolijski pastoralni institut započeo s radom
Kategorija:
Vijesti

Metropolijski pastoralni institut u Rijeci, koji su prošloga mjeseca utemeljili biskupi Riječke metropolije, u subotu je otvorio vrata prvim polaznicima triju programa teološke edukacije vjernika.

Nakon inauguracije i pozdravne riječi riječkog nadbiskupa i metropolita Ivana Devčića u učionici Teologije u Rijeci održana su prva predavanja iz biblijske teologije i povijesti Crkve koja je odslušalo prvih 32 polaznika.

“Djelatnosti ovog instituta izrastaju iz potreba na terenu”, rekao je nadbiskup Devčić, podsjetivši da je institut osnovan kako bi odgovorio na suvremene znakove pastorala i vremena.

Novost u odnosu na prethodne slične ustanove je da će Institut djelovati na području svih četiriju biskupija Riječke metropolije, sukladno potrebama svake pojedine, a u radu će se oslanjati i surađivati s biskupijskim pastoralnim uredima.

“Duh Sveti otvara uvijek nova područja i pristupe. Na nama je da prepoznamo ta nadahnuća i da na njih odgovorimo. Sve to s ciljem da bi baštinu koju Crkva čuva znali prenijeti drugima jezikom koji je razumljiv ljudima današnjice”, rekao je riječki nadbiskup.

Ravnatelj instituta dr. Nikola Vranješ, svećenik Riječke nadbiskupije i doktor pastoralne teologije, podsjetio je da je osnovna djelatnost instituta obrazovanje vjernika.

“Naš je zajednički zadatak je nam nove teološke spoznaje koje ćemo steći budu poticaj za evangelizacijsko djelovanje u našim sredinama”, rekao je dr. Vranješ.

Institut je od strane biskupa Riječke metropolije službeno osnovan 15. rujna ove godine, a uz ravnatelja imenovana je i predstojnica instituta dr. Natalija Bogović iz Krčke biskupije.

Polaznici teološko-katehetskog seminara za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama, teološko-katehetskog seminara za pastoralne animatore i suradnike te seminara za teološku kulturu laika odslušat će prvi semestar zajedno, a u proljetnome dijelu slijedit će zasebne programe.

Skip to content