Premijerno izvedena misa Euharistijske godine
Kategorija:
Vijesti

Misa Euharistijske godine pod naslovom «Krist naša nada» premijerno je izvedena 8. studenog u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci. Jednoglasnu misu za zbor, narod i orgulje u Euharistijskoj godini i godini proslave 10. obljetnice Riječke nadbiskupije skladao je maestro Giovanni Geraci.

Prvu svečanu izvedbu predvodio je zbor Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu, uz sudjelovanje svih okupljenih na euharistiji u najvećoj riječkoj crkvi. Upravo je sudjelovanje svih vjernika u liturgijskom pjevanju bila osnovna misao vodilja pri skladanju ove mise, što je istaknuo i sam mo. Geraci. „Misa je plod Euharistijske godine i Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu i skladana je kako bi sve vjernike potaknula na liturgijsko pjevanje. Skladajući ovo djelo žalio sam uglazbiti liturgijski tekst i produbiti njegovo teološko značenje. S obzirom da tek upoznajem hrvatski jezik ovo je bila prilika da prepoznam svu njegovu zvučnost i glazbene mogućnosti“, rekao je Geraci uvodeći okupljene u generalnu probu uoči misnog slavlja u kojoj su sudjelovali svi okupljeni kako bi se već na premijeri ispunila osnovna namjera skladatelja.

Voditeljica Škole Andrejka Srdoč istaknula je kako je misa originalno umjetničko djelo koje u potpunosti uvažava glazbenu formu i tehniku, a skladana je prema smjernicama Drugog vatikanskog sabora i dokumenata o crkvenoj glazbi nakon njega. Objasnila je kako je misa jednoglasna upravo zato da bi ju mogli uvježbati svi župni zborovi, jer autor je bio svjestan da nemaju svi mogućnost višeglasnog pjevanja.

Pozdravne riječi uputio je i riječki nadbiskup Ivan Devčić podsjetivši na ulogu zajedništva i zahvale Bogu koju pjevanje ima u liturgiji. „Vi liturgijski pjevači različiti ste od drugih pjevača. Oni pjevaju radi zabave ili vlastite slave. Vi pjevate Bogu na slavu i pomažete da bi i cijela zajednica pjevala Bogu. U službi ste zajednice koja slavi liturgiju.“

Misu premijerne izvedbe predvodio je fra Stanko Dodig, pjevali svi okupljeni uz voditelje i polaznike Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu, dok je orgulje svirala profesorica Kristina Puh.

Skip to content