Premijera Večernje maestra Geracia
Kategorija:
Vijesti

Studenti i profesori riječke Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu animirali su euharistijsko klanjanje s pjevanom Večernjom 2. srpnja u crkvi sv. Jakova u Opatiji. Pjevanu Večernju s gregorijanskim napjevima i antifonama koje je skladao maestro Giovanni Geraci, predvodio je nadbiskup Ivan Devčić. Nadbiskupijski zbor je prvi puta izveo skladbe napisane prigodom Euharistijske godine u Riječkoj nadbiskupiji, te povodom završetka prve školske godine glazbene škole.
Govoreći o važnosti euharistije, nadbiskup Devčić je poručio: “Bog nam nije mogao bolje pokazati ljubav, nego time što je zapečatio savez s ljudima krvlju svoga Sina. Nije mogao dati više nego što je dao. I ne samo da je dao, nego se daje i uprisutnjuje svaki put u euharistiji. U štovanju euharistije važno je euharistijsko klanjanje. Važno je naći vremena, doći pred Gospodina i s Njime biti, dopustiti da nas On pogleda i da se s Njime susretnemo.”

Osim izvedene Večernje Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u pripremi su i ostale euharistijske skladbe i cijeli ordinarij mise koja će se pjevati za završni Euharistijski kongres. Povjerenica za crkvenu glazbu i profesorica škole, Andrejka Srdoč istaknula je da su sve te skladbe nastale radom škole. “To nisu prevedene skladbe, već nove melodije napisane za našu nadbiskupiju. Njihova funkcionalnost očituje se u tome što su pjevne, melodiozne i lako se pamte. Važno je da svi vjernici mogu sudjelovat u pjevanju, a ove su melodije pjevali svi vjernici okupljeni na večerašnjem klanjanju iako su ih čuli po prvi put.” U našoj nadbiskupiji se malo pjevaju Večernje i psalmi. “Škola može pomoći u promjeni takve situacije ako nauči pravilno pjevati psalme crkvene zborovođe, koji će onda naučiti zborove u župama.” rekla je Andrejka Srdoč, pozvavši sve zainteresirane na nove upise u rujnu. Detaljnije informacije mogu se dobiti na internetskim stranicama ili u tajništvu škole.

Maja Šimičić

Skip to content