Dan teologije – proročka služba teologije
Kategorija:
Vijesti

Svečanom podjelom diploma petnaestorici studenata 10. prosinca u velikoj dvorani Teologije u Rijeci proslavljen je Dan Teologije. Svečani čin započeo je misnim slavljem koje je predvodio riječki nadbiskup dr. Ivan Devčić u koncelebraciji biskupa porečko-pulskog Ivana Milovana, predstojnika riječke Teologije dr. Milana Špehara, te brojnih profesora i svećenika. Nadbiskup je u propovijedi istaknuo važnost ustanova poput teoloških učilišta koja imaju zadaću pomoći u navještaju Božje blizine.

„Poslije Kristova dolaska proročka je služba u svijetu prešla na Crkvu, a ustanove poput teoloških učilišta, kao i mnoge druge, imaju zadaću pomoći joj kako u danom vremenu i prostoru izvršiti tu službu na način da vjerodostojno ukaže ljudima na Božju blizinu, ljubav i pomoć u situaciji u kojoj se nalaze. Problem je, naime, u tome kako čovjeku koji trpi siromaštvo, glad, nepravdu, bolest, uvjerljivo navijestiti otajstvo koje u svakoj euharistiji slavimo. Teologija, dakle, ni kao ustanova ni kao znanost, nije svrha samoj sebi, nego joj je svrha pomoći da proročki glas Crkve, preko koje govori Krist, dopre do svih onih koji imaju potrebu čuti ga i prihvatiti.“, naglasio je nadbiskup Devčić.

Skupu su nazočili profesori drugih fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prodekanica dr. Snježana Prijić-Samardžija, dr. Predrag Šustar, dr. Vinko Kandžija, dr. Zdenko Cerović, te prodekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu dr. Slavko Slišković koji je istaknuo formativnu i informativnu zadaću Teologije, te znanje prožeto svjetlom vjere koje su, uz kršćanske vrijednosti studenti i diplomanti pozvani naviještati i živjeti.

Predstojnik Špehar istaknuo je bitne događaje koji se održani tijekom protekle akademske godine, pa su tako uspješno održani međunarodni znanstveni simpoziji, kulturne tribine, objavljene knjige profesora te Riječkog teološkog časopisa, a studentska aktivnost bila je vidljiva u organizaciji dobrovoljnog darivanja krvi nekoliko puta godišnje, predbožićnom humanitarnom koncertu i izdavanju studentskog lista Pogledi. Prošle godine Teologiju je studiralo 186 studenata, a ove njih 167.

Nagrađeni studenti za postignuti uspjeh u radu u akademskoj godini 2008./2009. su Zvonimir Mikulić, student prve godine, Mihaela Gajski i Antonio Šarin, studenti druge godine, Silvio Španjić, student treće godine, Tomislav Miletić, student četvrte godine, dok je studentica Zrinka Terzić nagrađena za najbolju diplomsku radnju na temu Solidarnost u socijalnom nauku Crkve – značenje i naglasci u socijalnim dokumentima.

Promovirani diplomanti su Josipa Češarek, Ivan Debelić, Helena Doričić, Tomislav Dubinko, Tajana Jauk, Katarina Kiš, Nenad Krajačić, Rikardo Lekaj, Cinzia Steffe Pašalić, Zrinka Terzić, Tadija Tomkić, Miroslav Vidović, Božidar Volarić, Jerko Vuleta i Matija Žugaj.

N. R.

Skip to content