Vazmeno bdijenje: Kako odvaliti kamen s groba?

„Živimo u vremenu koje je dosta složeno. Oko nas se vode ratovi koji prijete svjetskim ratom. Koliko boli, smrti, patnje, uništenja, žalosti? I postavlja se pitanje u toj i takvoj situaciji: kako odvaliti kamen s groba? No to je samo jedna bolna stvarnost koju uočavamo pokraj sebe u svome životu, u životu naših obitelji, Crkve, društveno-političke zajednice u kojoj živimo. Tko će odvaliti kamen s groba? Čini se da tonemo u tami. Ali ova sveta, uskrsna noć nam otvara perspektivu. Isus je odvalio kamen. Isus je rasvijetlio noć. On je to sposoban učiniti i danas“, kazao je riječki nadbiskup Mate Uzinić predvodeći obrede Vazmenog bdijenja 30. ožujka u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u zajedništvu s pastoralnim vikarom, Mariom Gerićem, župnikom Sanjinom Francetićem i drugim svećenicima.

U ovogodišnjoj svetoj noći Velike subote, kršteno je šest katekumena, a tri odrasle osobe primile su sakrament svete potvrde.

Vazmeno bdijenje započelo je službom Svjetla, blagoslovom ognja i paljenjem uskrsne svijeće koja je u svečanoj ulaznoj procesiji obasjala mračne prostorije crkve i okupljenim vjernicima u svijet prizvala Kristovo uskrsnuće i pobjedu života nad smrću. Po završetku procesije otpjevan je Vazmeni hvalospjev (‘Exultet’) nakon kojeg je uslijedila Služba riječi – čitanje svetopisamskih tekstova iz Starog i Novog zavjeta.

U propovijedi, osvrnuvši se na pročitane biblijske tekstove, a osobito na evanđeoski ulomak, nadbiskup je protumačio značenje i poruku svete, uskrsne noći naglasivši pri tome ljubav, uz vjeru i nadu, kao najvažniju značajku po kojoj se događa uskrsnuće i odvaljuju kamenja s grobova aktualnih ratnih zbivanja i drugih nesreća današnjega svijeta i vremena.

„U prvom čitanju čuli smo o prvom stvaranju čovjeka, a večeras slavimo novo stvaranje. Postali smo dionici tog novog stvaranja po krštenju, kao što će to večeras postati naši katekumeni koji nam svojim ‘biti kršćanin’ u odrasloj dobi pokazuju da kršćanstvo, poruka Isusa Krista, njegovog uskrsnuća, još može dotaknuti i dotiče ljudska srca. U evanđeoskom ulomku vidimo da je ostao strah kod prvih svjedokinja Isusovog uskrsnuća koji je bio prisutan u onom trenutku dok su išle prema grobu. One idu bez vjere i nade, ali s ljubavlju koja ih je poticala prema grobu te vide jednu veliku prepreku. ‘Tko će nam odvaliti kamen s groba?’ Živimo u vremenu koje je dosta složeno. Oko nas se vode ratovi koji prijete svjetskim ratom. Koliko boli, smrti, patnje, uništenja, žalosti? I postavlja se pitanje u toj i takvoj situaciji: kako odvaliti kamen s groba? No to je samo jedna bolna stvarnost koju uočavamo pokraj sebe u svome životu, u životu naših obitelji, Crkve, društveno-političke zajednice u kojoj živimo. Tko će odvaliti kamen s groba? Čini se da tonemo u tami. Ali ova sveta, uskrsna noć nam otvara perspektivu. Žene idu prema grobu s pitanjem, došle su u zoru i našle kamen odvaljen s groba. Isus je odvalio kamen. Isus je rasvijetlio noć. On je to sposoban učiniti i danas. Uskrsnuće nije nešto što se tiče samo one situacije beznađa, gubitka vjere koji je zahvatio Isusove učenike i mnoge druge prije 2000 godina. Njegovo uskrsnuće tiče se i nas danas koji gubimo vjeru, koji slabimo u nadi. On odvaljuje i danas kamenje s grobova beznađa, on i danas osvjetljava tamu, ali da bismo mogli postati dionici toga, važno je da ne izgubimo onu najvažniju značajku koja je nosila ove žene prema grobu. Važno je da ne ostanemo bez ljubavi. Budemo li imali ljubavi jedni za druge, budemo li s ljubavlju išli prema grobovima u kojima je Isus i danas zakopan, a to su grobovi rata i grobovi drugih nesreća ovog svijeta i vremena u kojem živimo, Isus će razvaliti kamen s vrata groba. Ono što je najvažnije i s čime može doći sve drugo, uključujući i ponovno buđenje vjere i nade, jest ljubav. Ljubav je bila preduvjet da je Isus uskrsnuo iz groba. Ljubav može pomoći i nama uskrsnuti. Zato je moja uskrsna želja za sve nas želja da imamo onakve ljubavi kakvom nas je ljubio Isus, a on nas je ljubio do kraja, do smrti – smrti na križu. Zato slavimo njegovo uskrsnuće“, istaknuo je Uzinić.

Nakon propovijedi uslijedila je krsna služba s blagoslovom vode i obnovom krsnih obećanja, a sakramentima kršćanske inicijacije pristupilo je šest odraslih osoba koje su krštenjem rođene na novi život i utvrđene u njemu po sakramentu potvrde i blagovanjem svete pričesti te su tako dovršile proces katekumenata, uvođenja odraslih u kršćanstvo.

Vazmeno bdijenje zaključeno je euharijskom službom, nakon koje je blagoslovljena hrana koja će se blagovati na uskrsno jutro.

 

Skip to content