Terenska nastava goranskih učenika u ‘srce nadbiskupije’

Učenici Željezničko tehničke škole Moravice, Srednje škole Delnice, OŠ Skrad, OŠ Rudolfa Strohala Lokve i OŠ Brod Moravice, njih ukupno devedesetak, u pratnji svojih vjeroučitelja Damjana Poljančića, Katarine Bertović, Antonija Crnkovića, učitelja Katarine Tušek i Branimira Arbanasa te pedagoga Matea Havaića, posjetili su u petak 8. ožujka, u okviru terenske nastave, “srce naše Riječke nadbiskupije”.

Terenska nastava započela je posjetom riječkoj katedrali svetoga Vida, ispred koje ih je dočekao vikar za pastoral Riječke nadbiskupije Mario Gerić. U riječkoj prvostolnici iznio je prigodno izlaganje o povijesti katedrale sv. Vida, kao i važnosti prvostolnice za Riječku nadbiskupiju i onome što katedralu razlikuje od ostalih crkava. Nakon izlaganja učenici su imali priliku razgledati Galeriju katedrale i vrijednu sakralnu zbirku koja se u njoj čuva.

Nakon riječke prvostolnice, učenike je u Ordinarijatu primio riječki nadbiskup Mate Uzinić koji ih je ukratko upoznao s poviješću Riječke nadbiskupije, kao i Riječke metropolije. Bila je ovo prilika i za pitanja učenika nadbiskupu na što je on rado odgovarao. Na kraju, nadbiskup je učenicima podijelio medaljice s likom Majke Božje Trsatske i upoznao ih s poviješću Trsatskog svetišta podsjetivši na još dva marijanska svetišta u Riječkoj nadbiskupiji, svetište Majke Božje Svetogorske na Svetoj Gori kraj Gerova i svetište BDM Žalosne u Mrkoplju, oba u Gorskom kotaru. Potaknuo ih je najprije upoznati i pohoditi svetišta u Riječkoj nadbiskupiji, kako bi onda mogli  hodočastiti u ona izvan Riječke nadbiskupije i diljem svijeta. Na kraju susreta vjeroučitelj Damjan Poljančić, organizator ove terenske nastave, zahvalio je nadbiskupu na vremenu koje je izdvojio za ovaj susret i izrazio nadu u ostvarenje sličnih projekata i u budućnosti.

Skip to content