Riječki nadbiskupi posjetili Cjelodnevni boravak Doma za dementne

Riječki nadbiskup Mate Uzinić posjetio je u ponedjeljak 5. veljače caritasov Cjelodnevni boravak Doma za dementne u Rijeci i tamo se susreo s djelatnicima i korisnicima ove zdravstvene ustanove. Pridružio mu se i riječki nadbiskup u miru Ivan Devčić, a susret je održan u lijepoj atmosferi, u razgovoru s korisnicima i djelatnicima, uz kavu, čaj i kolače.

S obzirom da demencija predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema, Riječka nadbiskupija je zbog veličine problema skrbi za osobe s demencijom pokrenula projekt Doma za osobe s demencijom kako bi omogućila uključenje oboljele osobe s demencijom u društvo. Sve to čini i kako bi pomogla i olakšala članovima njihovih obitelji, osobito u uravnotežavanju njihovog poslovnog i obiteljskog života. Cjelodnevni boravak Doma je prva faza projekta te je nadbiskup Uzinić izrazio nadu za skorašnjim omogućavanjem realizacije druge faze koja bi bila otvaranje stacionarnog smještaja. Njome bi druga i treća etaža ustanove služile stacionarnoj skrbi za 18 korisnika u srednjoj i teškoj fazi bolesti.

Privremena ravnateljica, Kristina Klanac Badovinac, izrazila je radost zbog ovog posjeta kazavši da isti mnogo znači i djelatnicima i korisnicima. Dodala je kako je zanimanje građana za usluge Cjelodnevnog boravka veliko i te usluge trenutno koristi 12 osoba koje u Domu borave od 07-17 sati. Za korisnike su osigurana dva glavna obroka, doručak i ručak te užina. Kapacitet je 15 korisnika i uz navedeno, usluge koje se pružaju u Cjelodnevnom boravku su: briga o zdravlju, njega (samo za korisnike kojima je potrebna pomoć u samozbrinjavanju), fizikalna terapija, aktivno provođenje vremena i radne aktivnosti, nutritivna skrb, socijalna skrb.

Za sve informacije obiteljima budućih korisnika na raspolaganju je broj telefona: 051 569-503.

Skip to content