Pismo povodom Svjetskog dana djece
Kategorija:
Papa Franjo

Vatikanski Dikasterij za kulturu i odgoj objavio je da je papa Franjo za temu prvog Svjetskog dana djece izabrao Isusove riječi: „Evo, sve činim novo!“. Sveti je Otac na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca prošle godine, najavio proslavu prvog Svjetskog dana djece – World Children’s Day 2024, koji će se održati u Rimu 25. i 26. svibnja ove godine. Biskupima je 6. veljače upućeno pismo Dikasterija za kulturu i odgoj kojega potpisuje prefekt, kardinal José Tolentino de Mendonça. Pismo prenosimo u cijelosti:

 

Pismo povodom Svjetskog dana djece

World Children’s Day 2024

 

Draga braćo u episkopatu,

Sveti nas je Otac na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca prošle godine, iznenadio kad je najavio proslavu prvog Svjetskog dana djece, koji je u Rimu zakazan za 25. i 26. svibnja 2024. Iznenađenja ulijevaju neočekivanu poletnost i razbuktavaju maštu. Ne možemo se prestati diviti dirljivoj milini dječaka i djevojčica, ali nas i duboko boli patnja mališana koji, u mnogim dijelovima svijeta, proživljavaju beskorisni ratni pokolj, glad i žeđ, trajnu malaksalost uzrokovanu nedavnom pandemijom, bol nerazumijevanjâ i oduzimanje budućnosti.

Još je uvijek živo sjećanje na radost koja se osjetila 6. studenog prošle godine, kad se u dvorani Pavla VI. papa Franjo susreo s tisućama dječaka i djevojčica u dobi od šest do dvanaest godina, uglavnom iz Italije, zajedno sa skupinama koje su predstavljale veliki dio svijeta. Bilo nam je kao da gledamo izvor čiji je živahni tok zemlju i Crkvu osvježio nadom. Zato Sveti Otac želi da susret djece s Papom postane redovitim susretom kojim će stvarno biti obuhvaćena cijela Crkva.

Njegova Svetost je zadužila Dikasterij za kulturu i odgoj da organizira prvi World Children’s Day (Svjetski dan djece), povjeravajući, istodobno, ocu Enzu Fortunatu zadatak koordinacije tog događaja, koristeći sve suradnje i doprinose koji se smatraju potrebnim. Naravno, budući da je riječ o novom događaju, pripremljenom u kratkom roku, prvi će Dan više biti nalik generalnoj probi za koncert negoli samom koncertu, više će sličiti sjemenu nego stablu. Taj Dan će se slaviti na dvostrukoj razini: sveopćoj, sa sjedištem u Rimu, gdje će se, nadamo se, okupiti i nacionalna izaslanstva, te biskupijskoj, prepuštajući organizaciju kreativnosti pojedinih mjesnih Crkava.

Zašto se Papa želi susresti s dječacima i djevojčicama? Zato da im navijesti radost Evanđelja. Dječaci i djevojčice imaju pravo susresti Krista i to Krista cijela! Krista koji uskrisuje djevojčicu i traži od roditelja da joj daju jesti (Mk 5, 21-43); koji vraća u život dječaka i daje ga njegovoj majci (Lk 7, 11-17). Krista koji u središte stavlja dijete i pokazuje ga odraslima kao kriterij za ulazak u Kraljevstvo (Mk 9, 33-37). Ali i Krista koji i djeci govori: „Ustani… i hodi“ (Mk 2, 9-12), „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“ (Mt 11, 28), „Otpuštaju ti se grijesi!“ (Mt 9, 2), „Ja sam Put i Istina i Život“ (Iv 14, 6). Krista koji, također djeci, govori da nam valja ući kroz uska vrata i nositi danomice svoj križ i ići za njim (Mt 7, 13-14; Lk 9, 23).

Papa se želi susresti s dječacima i djevojčicama kako bi slušali Evanđelje koje struji u njima, u toj početnoj životnoj dobi. Jedna od izvanrednih značajki djece jest njihova prodorna novost. Sàmo njihovo rođenje jest događaj: dolazi novi život, nova osoba, nova prisutnost toliko intenzivna da obnavlja identitet ljudi oko sebe. Njegovim dolaskom muškarac i žena postaju „tata“ i „mama“, „djed“ i „baka“, „brat“ i „sestra“. Djeca su najljepše i najživlje tumačenje – napisano tijelom, krvlju i duhom – onog odlomka iz Otkrivenja gdje Krist o sebi kaže: „Evo, sve činim novo!“ (Otk 21, 5). Naravno, te riječi izgovara Božja riječ, puna veličanstvenosti. No, to otajstvo koje nas ostavlja bez daha „utjelovilo“ se u konkretnoj novosti koju je donijelo i otkrilo Dijete rođeno u Betlehemu i odraslo u Nazaretu.

Zato je Sveti Otac za temu prvog Svjetskog dana djece izabrao Isusove riječi: „Evo, sve činim novo!“ (Otk 21, 5). To je poziv da postanemo poput djece, da spremno prihvaćamo novostî koje Kristov Duh budi u svakom muškarcu i svakoj ženi, u povijesti i u Crkvi.

Preporučujemo, dakle, sudjelovanje što većeg broja dječaka i djevojčica, kako na sveopćoj tako i na biskupijskoj razini; oni koji su imućniji i oni koji su dobrog zdravlja neka se ne uskraćuju za bogatstvo koje samo najsiromašniji i najslabiji dječaci i djevojčice mogu donijeti!

Kardinal José Tolentino de Mendonça

Prefekt

(Foto: Vatikan News)

 

Skip to content