“Oprati prozore vlastite duše i srca’

Na drugu korizmenu nedjelju, blagdan Preobraženja Gospodinova, u katedrali sv. Vida mješoviti zbor „Sveta Cecilija“ i bratovština Presvetog Oltarskog Sakramenta iz Jelse na otoku Hvaru, u zajedništvu s katedralnim zborom „Cantores Sancti Viti“, animirali su misno slavlje koje je predvodio riječki nadbiskup Mate Uzinić, a propovijedao župnik Jelse, Stanko Jerčič.

U svojoj propovjedi, nadahnut biblijskim čitanjima, osobito rečenicom evanđeoskog ulomka: „Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga! (Mk 7,9)“, Jerčić je protumačio što znači slušati Isusa i na koji način Bog i danas progovara ljudima.

„Bog govori na više načina: po glasu savjesti, prirodi, svome stvorenju – ‘Nebesa slavu Božju kazuju, naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih’. (Ps 19,3); svojoj objavi – Svetom pismu; po našim bližnjima… Nakon što smo čuli kako je Bog poštedio Izaka i oca mu Abrahama, u drugom čitanju iz Poslanice Rimljanima slušamo kako On svojega Sina nije poštedio, nego ga je za sve nas predao. U današnjem evanđelju, Bog na Svetoj gori svečano svjedoči: ‘Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!’

U sve tri liturgijske godine, na drugu korizmenu nedjelju, stavlja se pred nas prizor sa Tabora – kao poziv na osobni preobražaj po Kristovoj milosti. Ne prerušavanje, maskiranje ili šminkanje u kršćanina, nego preobražaj iznutra po slici Božjoj.“, istaknuo je Jerčić i propovijed zaključio poticajem na ‘pranje prozora vlastite duše i srca’ kako bi se spomenuti preobražaj uistinu i dogodio.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima se obratio rektor katedrale i generalni vikar Riječke nadbiskupije, Mario Tomljanović zahvalivši  propovjedniku, župnom zboru „Sveta Cecilija“ i članovima Bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta koji su prethodnih dana svojim Oratorijem „Za križen“, pod vodstvom skladatelja i dirigenta Slavka Reljića, koncertno  uprizorili hvarsku procesiju koja je 2009. uvrštena na UNESCO-ovu listu reprezentativne nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Tom je prigodom, zajedno s Milanom Vukušićem, u ime katedralnog zbora i zajednice, gostima uručio prigodne poklone.

 

 

Skip to content