Održana redovna sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća

U četvrtak 15. veljače u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata održana je redovna sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća, pod predsjedanjem riječkog nadbiskupa Mate Uzinića i moderatorom, vikarom za pastoral, Mariom Gerićem. Nakon navještaja i razmatranja nad Božjom riječi iznijeto je izvješće Nadbiskupijskog povjerenstva za sinodalne susrete i dijalog o provođenju Nadbiskupijskog pastoralnog plana u smislu nastavka sinodalnih procesa u Riječkoj nadbiskupiji. Nakon što je u listopadu prošle godine održana 16. redovna Opća skupština Biskupske sinode u Vatikanu, u čijem središtu je bila tema sinodalnosti, Generalno tajništvo Sinode pripremilo je smjernice za daljnja primišljanja u mjesnim Crkavama. Iste su predstavljene na sjednici, a mogu se pročitati i u novom broju mjesečnika Riječke nadbiskupije, „Zvona“.

Iznijeti su prijedlozi za obilježavanje proslave blagdana sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke, kao i za Godinu molitve kao pripremnu godinu za proslavu Jubileja 2025. „Hodočasnici nade“. Također, spomenut je prijedlog hodočašća vjernika Riječke nadbiskupije u Trst u srpnju na misu u povodu zaključenja Socijalnog tjedna katolika u Italiji, a koju će predvoditi papa Franjo.

Oko teme: „za Crkvu koja sluša i prati“, vijećnici su imali rad u skupinama nakon kojih su iznijeti zaključci koji su vodili u smjeru nužnosti stvaranja ozračja slušanja u župnim zajednicama. Stvaranja zajedništva župne zajednice koja se okuplja i koja nije ovisna isključivo o afinitetima župnika, nego i sama može prepoznati potrebe župljana i biti na raspolaganju za pomoć, prioritet je za stvaranje Crkve koja ‘sluša i prati’ vjernike u njihovim životnim situacijama. Slušanje je blagoslov i Crkva koja sluša jest blagoslovljena Crkva, poručio je na ovu temu riječki nadbiskup.

Skip to content