Marijana Medanić nova je ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije

Vjeroučiteljica Marijana Medanić nova je ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije. Primopredaja je izvršena u srijedu 17. siječnja u prostorima nadbiskupijskog Caritasa, između dosadašnje ravnateljice Marije Faustine Kovačević i nove ravnateljice uz nazočnost riječkog nadbiskupa Mate Uzinića te djelatnika i volontera Caritasa Riječke nadbiskupije.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić, nova ravnateljica Marijana Medanić i dosadašnja ravnateljica Marija Faustina Kovačević
Riječki nadbiskup Mate Uzinić, nova ravnateljica Marijana Medanić i dosadašnja ravnateljica Marija Faustina Kovačević

Nadbiskup je, uputivši zahvale dosadašnjoj ravnateljici, poručio da je prihvativši službu prije pet godina, u malenosti i strahu dopustila Gospodinu da joj pomogne u duhovnom rastu, Kristu da djeluje i dotakne i druge kroz ovu važnu karitativnu ustanovu. Novu ravnateljicu ohrabrio je u poslanju koje će vršiti i kao primjer naveo iz liturgije toga dana čitanje Prve knjige o Samuelu (1Sam 17,32-33.37. 40-51) o borbi Davida i Golijata. David se stavio u ruke Božje i nadjačao Golijata. U tom smislu joj je poručio da nije sama u svojoj novoj službi te da će imati podršku Boga, ali i djelatnika, volontera, kao i njega samoga.

Nova ravnateljica diplomirala je 1999. godine na Teološkom fakultetu u Rijeci, afilijiranom Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje diplomirani teolog. Prvo radno iskustvo u školi stekla je u OŠ Vladimir Gortan i OŠ Fran Franković u Rijeci. Od rujna 1999. godine bila je zaposlena u punom radnom vremenu i na neodređeno radno vrijeme kao nastavnica vjeronauka u Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi u Rijeci i Strojarsko-brodograđevnoj školi u Rijeci, a od rujna 2022. godine zaposlena u punom radnom vremenu u Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi u kojoj dugi niz godina, osim nastave, obavljala je razredničke poslove te sudjelovala u brojnim projektima i aktivnostima za unaprjeđenje Škole. U kratkom obraćanju Medanić je zahvalila nadbiskupu na ukazanom povjerenju i dosadašnjoj ravnateljici rekavši da je tijekom svog petogodišnjeg mandata donijela brojne pozitivne promjene i modernizirala djelovanje ove karitativne ustanove. Budućim suradnicima, djelatnicima i volonterima, zahvalila je što su svojim zalaganjem održali i održavaju ovu karitativnu ustanovu te izrazila nadu da će zajednički nastaviti to činiti i u mandatu kojega je započela.

Nakon primopredaje službe, nadbiskup je blagoslovio prostore nadbiskupijskog Caritasa i Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije, uz sudjelovanje voditelja Ureda, Ivana Nikolića. Tom prigodom je poručio da je privilegija i milost raditi u Caritasu, jer ono što je kršćanima dužnost činiti u životu, djelatnicima Caritasa je i profesija. Gospodin nas neće pitati jesmo li išli redovno na misu, iako je i to važno, nego jesmo li prepoznali Krista u braći i sestrama i pomogli im kada im je pomoć bila potrebna. Na poseban način riječi zahvale uputio je svim volonterima bez kojih Caritas ne bi postojao i potaknuo sve da im ‘caritas’ bude život, a ne samo profesija.

Nakon blagoslova prostora uslijedio je zajednički ručak tijekom kojega je, u emotivnom obraćanju, dosadašnja ravnateljica, Marija Faustina Kovačević, zahvalila riječkim nadbiskupima na povjerenju i pastirskoj brizi tijekom vršenja ove odgovorne službe, kao i svim suradnicima i volonterima.

Skip to content