Korizmeno hodočašće Prvostolnog dekanata u katedralu sv. Vida

U lijepom broju okupili su se župljani župa Prvostolnog dekanata, zajedno sa svojim župnicima, u subotu 24. veljače na korizmenom hodočašću u katedrali sv. Vida. Neki od njih, poput župljana Župe sv. Nikole Tavelića, pješice su sa župnim upraviteljem Župe, Sinišom Pucićem, pristigli u riječku prvostolnicu. Nakon križnoga puta kojega je napisala Daria Ljevar, a tekstove čitali župljani, misu je predvodio riječki nadbiskup Mate Uzinić u suslavlju s generalnim vikarom i rektorom katedrale, Mariom Tomljanovićem i svećenicima Prvostolnog dekanata.

Gledati stvarnost Božjim očima, obratiti se i djelovati, tri su korizmena koraka na koje je nadbiskup Uzinić pozvao vjernike nadahnjujući se korizmenom porukom pape Franje: „Bog nas vodi kroz pustinju do slobode”. Korizma je vrijeme pustinje kojoj nije cilj da se mučimo, nego oslobodimo svega onoga što nas sputava i opterećuje da budemo slobodni. Bog nas želi slobodne, rekao je nadbiskup dodajući da je ta sloboda pitanje nutrine, našeg osjećaja.

Govoreći o prvom koraku, gledati stvarnost Božjim očima, istaknuo je da trebamo stvarnost i osobe oko sebe vidjeti, čuti i osjetiti na način kako to Bog čini. Tome nam mogu pomoći liturgijska čitanja, kazao je propovjednik i iz istih naveo da ‘Bog daje da Njegova kiša pada svima. On ne pravi razlike. I mi bismo sebe trebali gledati kao što nas Bog gleda.’ U tom smislu vjernike je potaknuo da ljube i neprijatelje te da ta ljubav ne bude sebična. Bog nas na to poziva, ali i pročišćava nam pogled da u drugome ne vidimo neprijatelja, nego brata i sestru. To je izuzetno važno kada su u pitanju povijesne rane, da nisu samo drugi oni koji mrze nas, nego smo i mi ti koji su mrzili druge. To je ona stvarnost koju moramo prepoznati i koju Bog pročišćava, rekao je Uzinić. Podsjetio je na drugu godišnjicu rata u Ukrajini i istaknuo da ne smijemo biti ravnodušni na tuđu patnju.

Kao drugi korak naveo je obraćenje. „To znači – promijeniti smjer i ne ići suprotno od Boga. Isus je utro tragovima svojim put koji trebamo slijediti. To nije lako. Živimo u pluralnom društvu u kojemu je kršćanstvo samo jedna od ponuda. Kako pokazati da je Isusova ponuda vrjednija od drugih? Važno je neprestano upoznavati Isusa Krista.“ Uz obraćenje povezana je borba protiv idola koji se nalaze u nama, upozorio je Uzinić u nastavku navodeći Isusove riječi: „Nije ono što ulazi u čovjeka ono što ga onečišćuje, nego ono što izlazi.“ Pojasnio je kako je riječ o borbi protiv svega lošega u nama, borbi protiv ‘zlatnog teleta’ kojega smo stavili u svoje srce i koje nas truje u našem odnosu prema Bogu i bližnjemu. Istaknuo je kako se taj proces obraćenja ne događa odjednom, nego je riječ o trajnom procesu i trebali bismo svaki dan završavati ispitom savjesti.

Navodeći treći korak, djelovanje, a koje je osobito važno u kontekstu Sinode koja se održava u Rimu, potaknuo je vjernike na djelovanje na način da Crkvu osjećaju kao svoju zajednicu i da osjećaju pripadnost poslanju kojega je Bog dao Crkvi. Potaknuo ih je na sudjelovanje na način da talentima koje posjeduju omoguće Crkvi da može ići dalje. Svatko od nas je jedan mali kamen velikog poslanja Crkva – da nastavi Isusovo djelo spasenje, poručio je Uzinić.

Potaknuvši okupljene na djelovanje, podsjetio je na poražavajuću brojku onih koji su napustili Hrvatsku jer nisu bili zadovoljni i nisu imali perspektivu za razvoj, kazao je da ne bismo trebali ‘mijenjati situacije’ čekajući druge da nam stvore ozračje da idemo naprijed, nego bismo svojim sposobnostima trebali nešto učiniti. Trebali bismo ljubiti onako kako Krist ljubi svakog čovjeka, a to znači – po onome što jesmo i činimo ne gledati samo svoj interes, nego da ono što činimo, činimo prema svima, ne čineći razlike. Činiti, ljubiti drugoga, po uzoru kako to Bog čini. On je iz ljubavi uzeo križ kako bi sve mogao zagrliti i spasiti, poručio je nadbiskup. Zaključujući je istaknuo, ako je korizma put, to je uvijek put za Isusom. Na kraju mise izmoljena je posvetna molitva Čudotvornom raspelu i učinjen ophod oko oltara.

 

Skip to content