Hodočašće vjernika Delničkog i Bakarskog dekanata u katedralu sv. Vida

Hodočašćem vjernika Delničkog i Bakarskog dekanata, 16. ožujka, zaključena su tradicionalna korizmena hodočašća dekanata Riječke nadbiskupije u katedralu sv. Vida.  Nakon pobožnosti križnoga puta, svečano misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić u zajedništvu s dekanima Nikicom Jurićem, Tomislavom Ravnjakom i drugim svećenicima.

U svojoj propovijedi nadahnutoj mislima korizmene poruke pape Franje pod naslovom: ‘Bog nas vodi kroz pustinju do slobode’, nadbiskup je protumačio pustinju kao simbol ljudskog života sa svim svojim izazovima, a korizmu kao simbol životnog puta na kojemu je važno ne zaboraviti Onoga koji vodi na tom putu i ne zaboraviti cilj toga puta, a to je sloboda koju može dati samo Bog. „To je ona sloboda moći biti potpuno utopljen u dobro, moći činiti dobro bez zadrške, onako kako je to Isus činio“, istaknuo je Uzinić te izdvojio tri koraka koja je potrebno učiniti, zajedno s Bogom, u ostvarenju zadanog cilja: iz Božje perspektive gledati stvarnost oko sebe onakvom kakva ona doista jest, obraćenje i djelovanje.

U prvome koraku nadbiskup je istaknuo važnost realnog pogleda kako na sebe same, tako i na bližnje te u konačnici i na Boga.

„Što znači sebe vidjeti realno? Znači vidjeti se onako kako nas vidi Bog, kao one koji vrijede, s kojima ima plan i to je plan ljubavi. On zna da nismo savršeni, da smo slabi, ali svejedno nas voli. To je ono kako bismo i mi trebali gledati druge pokraj sebe, svoju braću i sestre. Druge trebamo gledati, ne iz naše pozicije, iz sigurnosti našeg života nego iz njihove perspektive, trebamo ući u njihove cipele. Ako se to ne dogodi, onda se lako može dogoditi da ne vidimo drugoga onakvog kakav on jest nego vidimo svoju percepciju drugoga, ono što mislimo o drugome. A često o drugome možemo imati predrasude i onda se lako dogodi da imamo predrasude i o Bogu, jer ne vidimo realno“, kazao je propovjednik i u nastavku objasnio zašto je potrebno obraćenje te kako započeti djelovati, tj. činiti promjene polazeći od osobne razine koja se potom povezuje s drugima.

„Korizma je vrijeme obraćenja, okretanja stranica i ispisivanje novih stranica; vrijeme u kojem se stvaraju odluke. Obraćenje je odluka truditi se u budućnosti činiti manje onog lošeg i unijeti u svoj život više dobra. Obratiti se znači stati na Isusovu stranu u potrazi za njegovim prijateljima i pretvarajući njegove neprijatelje u njegove prijatelje. No da bi se to moglo, potreban je treći korak, a to je ‘djelovati’.  Nakon što smo uočili stvarnost i donijeli odluku, obratili se, potrebno je i činiti. Svatko od nas treba početi promjenu svijeta i društva polazeći od sebe samoga. Sve počinje od mene, ali se tu ne zaustavlja nego se povezuje s drugima. To je ono čemu nas želi poučiti i ovo sinodalno vrijeme u kojemu živimo. Sinoda je hod s drugima, zajednički hod koje je potrebno uočiti i u evanđeoskom ulomku. Što nas uči Nikodem? Možemo li osuditi čovjeka, a da ga nismo čuli? To je sinoda – slušati. Pokušajmo čuti jedni druge. To slušanje zahtijeva i potrebu da govorimo, da se uključimo, da nismo tek pasivni primatelji nego aktivni i zauzeti sudionici onog poslanja koje je Isus Krist započeo.“, kazao je Uzinić.

Na kraju misnoga slavlja nadbiskup je predvodio posvetnu molitvu Čudotvornom križu sv. Vida, a nakon završnog blagoslova okupljeni vjernici su, u zajedništvu sa svećenicima, učinili tradicionalni ophod oko oltara kako bi iskazali štovanje relikviji u ovom korizmenom i sinodalnom hodu.

Skip to content