Hodimo ovom zemljom čineći dobro i dobrom se boreći protiv zla.

Na svetkovinu Krštenja Gospodinova, kojom završava božićno vrijeme liturgijske godine, riječki nadbiskup Mate Uzinić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida, u zajedništvu s pastoralnim vikarom Mariom Gerićem. Prisjećajući se događaja Isusova krštenja na Jordanu, okupljeni vjernici su toga dana obnovili krsna obećanja, tj. svoj krsni savez s Bogom, ispovijedanjem vjere u Krista i odricanjem od zla.

Nadahnut biblijskim čitanjima, Uzinić se u propovijedi osvrnuo na događaj Isusova krštenja i njegovo značenje i važnost za svakoga čovjeka, ističući pri tome da je Isus svojim primjerom postao onaj koji se sviđa Bogu, ali i primjer za sve koji žele njemu pripadati i njega nasljedovati.

„Prvi čovjek kojega je Bog stvorio prekršio je Božju zapovijed, želio je biti kao Bog, ali na krivi način. Poslušao je Zavodnika i zato se Bogu nije svidio. Posljedica toga bilo je zatvoreno nebo. U evanđeoskom ulomku, koji govori o Isusovom krštenju na Jordanu, možemo primijetiti kako se, vezano uz tu zatvorenost neba za čovjeka, nešto promijenilo. Nakon što je Isus kršten od Ivana, nebo je ponovno bilo otvoreno. Iz toga proizlazi i glas koji se čuo: ‘Ti si Sin moj ljubljeni, u tebi mi sva milina’ (Mk 1,11). No, što se to Bogu svidjelo u Isusu? Zbog čega je ponovo otvorio nebo? Što je to što je Isus donio novo, u odnosu na prvoga čovjeka i prvo stvaranje? Kakvog nam čovjeka Isus, koji se sviđa Bogu, predstavlja? U odgovoru na to pitanje mogu nam pomoći druga svetopisamska čitanja koja smo čuli. Dakle, evo kakav se Isus i zašto se Isus sviđa nebeskom Ocu – zato što je on bio pun Duha Svetoga i snagom koju je crpio iz tog Duha Svetoga hodio je zemljom čineći dobro i tako se boreći protiv zla. Nije prihvatio logiku Zloga kao što je to učinio prvi čovjek.“, kazao je Uzinić i u nastavku propovijedi potaknuo vjernike na nasljedovanje Kristova primjera u kršćanskom identitetu i krsnom dostojanstvu ljubljenih Božjih sinova i kćeri, koji će biti prepoznatljiv po onome što čine i načinu na koji svakodnevno žive.

„Bogu je mio svatko tko se Boga boji i čini pravdu (usp. Dj 10,35), odnosno svatko tko nasljeduje Isusa Krista i njegov primjer; koji dozvoljava da ga Duh Sveti zahvati i njegova ljubav nosi kroz ovaj svijet, kako bi i on mogao činiti dobro i dobrom se boriti protiv zla. To ne možemo tjerajući druge, nego pokušavajući raspaliti svoj stijenj kako bi mogao rasvjetljavati svijet oko sebe i druge poticati na dobro. Jer protiv zla se ne bori na način da se napada. Protiv mraka se bori tako da se zapali svjetlo. U Isusu iz Nazareta to je svijetlo zapaljeno i nama predano da u nama gori i da, po načinu na koji živimo, svjedoči Isusa. Koji je to način? Kao i Isusov – da hodimo zemljom čineći dobro. U krštenju, Bog je i nas pomilovao i svi smo postali na nov način Božji sinovi i kćeri. No, to je važno i biti, a može se biti samo ako živimo onako kako se to Bogu sviđa.“, istaknuo je propovjednik.

Skip to content