Frama Trsat proslavila 30. rođendan
Kategorija:
Vijesti iz Župa

U najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu, Majke Božje Trsatske, u subotu 3. Veljače obilježena je 30. godišnjica Franjevačke mladeži na Trsatu – Frame Trsat. Svečano euharistijsko slavlje predvodio njezin duhovnik, Marko Ćosić u zajedništvu s franjevcima: Sinišom Pucićem, Matijom Marijićem, Zvonimirom Brusačem i salezijancem Danijelom Dragičevićem. Pod misnim slavljem, sedam mladih framaša obnovili su svoja krsna obećanja sa željom da nastave dijeliti iskustvo kršćanskog života u bratstvu Franjevačke mladeži i na taj način odgovore na ljubav i poziv Isusa Krista. Ovoj proslavi nazočili su i članovi bratstva Franjevačkog svjetovnog reda MB Trsat na čelu s ministrom Dunjom Osojnak Marinović, ali i framaši iz drugih krajeva Hrvatske, a glazbeno je animirao zbor Majke Milosti od kojih su neki također i bivši članovi Franjevačke mladeži Trsat. Zajedništvo okupljenih zaključeno je prigodnim programom i druženjem u prostorijama Trsatskoga svetišta.

U propovijedi koju je okupljenima uputio nekadašnji trsatski framaš, a sadašnji župni upravitelj Župe sv. Nikole Tavelića na Krnjevu, franjevac Siniša Pucić, prisjetio se početaka Frame Trsat te opisao vlastito iskustvo življenja Franjevačkog bratstva koje i danas, nakon 30 godina, nastavlja okupljati mlade oko Isusa Krista i Božje riječi te živjeti kršćansko poslanje, nadahnuto primjerom sv. Franje Asiškog.

„Uključit ću srce kada govorim o Frami i sjetiti se početaka koji su još u ratnim godinama, kako za mnoga mjesta u Hrvatskoj, tako i za ovaj naš kraj u kojem je vladala jedna tuga, besmisao, praznina među ljudima, a onda je Gospodin upalio svjetlo na Trsatu. Bio jednom jedan fratar po imenu Berislav Đurić koji je bio dovoljno hrabar i došao pred gvardijana te rekao: ‘želim pokrenuti Framu’. Što to znači Frama, taj pokret, zajednica mladih? 30 godina Frame na Trsatu je jedna povijest koja svjedoči što je Frama učinila za nas koji smo bili dio nje, ali isto tako i za mnoge ljude koji su bili povezani s Framom – od naših obitelji do onih koji su na to plodno tlo, natopljeno vjerom generacija u ovih 30 godina, danas odlučili nastaviti živjeti franjevaštvo u svijetu. Sjećam se da me je osvojila jedna od prvih rečenica, kada je izišla definicija da je Frama naša druga obitelj. Da nije tako, danas ne bi govorili o toj bogatoj, plodnoj povijesti Franjevačke mladeži ovdje na Trsatu. Ne bi bilo zvanja za prvi red, za obitelji… To je doista nešto veliko. Ta ljubav koja nas je vezivala, bilo je nešto više od običnog susreta petkom, nešto što bih doista nazvao obiteljskim zajedništvom.“, istaknuo je Pucić te pobliže opisao značenje i smisao obećanja koja su pod misnim slavljem obnovili, a neki od framaša po prvi puta izrekli i tako se odazvali na življenje Evanđelja te služenje bratstvu po primjeru sv. Franje.

„Isus često voli spominjati sliku ovce i pastira. Opet je to jedna slika obitelji. U Isusovoj prvoj obitelji je bilo 12 ovaca. U prvoj generaciji Frame bilo je 4 framaša. Današnjih sedam obećanika su, rekli bi u očima svijeta, tako malobrojni i na jednom svom novom početku. Jer, dati obećanje ne znači smo sjećati se svih lijepih trenutaka što smo dosad prošli u Frami, nego povući crtu, započeti ispočetka s novim zanosom, novom ljubavlju, novom željom za tu našu obitelj, koja je dar od Boga. Toliko je mladih izvan ovih prostora koji šeću u ovisnostima, besmislu, a mi smo ovdje imali svoj drugi dom. Zašto? Zato što nam je Gospodin dao jedno veliko poslanje i rekao: ‘dajem vam jednu obitelj. O vašoj ljubavi, spremnosti, trudu, davanju ovisit će koliko će ta obitelj rasti. I evo nas, došli smo do 30 godina.“, kazao je propovjednik i poručio okupljenima, a osobito obećanicima da se ne zatvaraju u sebe, nego uvijek iznova traže nove načine donošenja Krista svim ljudima, osobito mladima, kojima On može promijeniti živote i dati im novu perspektivu, novu nadu.

Skip to content