Caritas Rijeka: Završen treći tečaj hrvatskog jezika za izbjeglice iz Ukrajine

Caritas Riječke nadbiskupije od samog početka rata u Ukrajini pomaže izbjeglicama iz ove, ratom zahvaćene zemlje te je tako 2022. godine uvidio njihovu potrebu za učenjem hrvatskoga jezika.  U suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Riječkom  kroatističkom školom, organiziran je besplatan tečaj hrvatskoga jezika za raseljene osobe ukrajinske nacionalnosti. Treći tečaj završili su polaznici položivši završne ispite u tjednu između 5. i 9. veljače o.g..

Kroz 2022. i 2023. godinu provedeno je ukupno tri tečaja za preko 400 korisnika. Tečajevi su nastali s ciljem pružanja dodatne mogućnosti društvene integracije i aktivnoga sudjelovanja na različitim područjima života i rada, a u sklopu provedbe projekta „Pomoć ranjivim skupinama Ukrajinskih izbjeglica – FAZA II.“ Provoditelj projekta za riječko područje je Caritas Riječke nadbiskupije

Caritas Riječke nadbiskupije trenutno skrbi za oko 670 raseljenih osoba iz Ukrajine u oko 280 obitelji smještenih na području Primorsko – goranske županije. Uz tečaj hrvatskog jezika kao prvu i najvažniju integracijsku aktivnost, među ostalim otvoren je i Razvojno – integracijski centar sv. Vid koji okuplja veliki broj Ukrajinaca koji žive i rade u Rijeci i kojima je ovaj Centar središte socijalnog života u Rijeci i izrazito važan dio njihove svakodnevnice.

Prema riječima Sandre Jukić, voditeljice Riječke kroatističke škole, ovi tečajevi imaju iznimnu važnost jer promoviraju osnovna načela djelovanja Riječke kroatističke škole. “Poznavanje hrvatskoga jezika pretpostavka je za primarnu integraciju u hrvatsko društvo i učenje hrvatskoga jezika trebalo bi biti omogućeno svima koji su u potrebi. O tome da je hrvatski jezik vrlo važan u tome procesu svjedoči i broj polaznika tečajeva koji premašuje brojku od 400 osoba. Nastavnike koji poučavaju hrvatski jezik Ukrajincima vidimo kao prenositelje znanja, ali i neupitnu podršku svim polaznicima na različitim poljima života. Zahvalni smo što u njihovim životima igramo vrlo važnu ulogu, ali i obrnuto. Takvo iskustvo je neprocjenjivo i pokazuje bezgraničnu posvećenost u radu – i polaznika i nastavnika, ali i svih onih koji su uključeni u ovaj projekt.”

Polaznici tečaja izrazili su zahvalnost Caritasu na mogućnosti besplatnog učenja hrvatskog jezika. U provedbi projekta pomoć nadbiskupijskom Caritasu  pružio je Catholic Relief Service.

Skip to content