Zbirka knjiga nadbiskupa Devčića: Pitanje o Bogu
Kategorija:
Vijesti

U suizdanju Riječke nadbiskupije i Kršćanske sadašnjosti iz tiska je izišao komplet od četiri sveska pod nazivom „Pitanje o Bogu“, čiji je autor umirovljeni riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Riječ je o ukupno četiri sveska u kojima se nalaze radovi većinom već objavljeni u našim filozofskim i teološkim znanstvenim časopisima (1. i 2. svezak) te teološko-pastoralno-socijalne rasprave, rezultat Devčićevih promišljanja u kontekstu aktualnog stanja Crkve, vjere i pastorala u Hrvatskoj i u Europi.

Riječima samog autora, „moglo bi se također reći da su radovi u prvom pristupu plod moga akademskog poziva, a u drugom i trećem pristupu svećeničkoga i biskupskoga.“

Knjige je uredio Bruno Lončarić, recenzije su pisali kolege filozofi Saša Horvat, Franjo Mijatović i Aleksandra Golubović, a predgovor trećem i četvrtom svesku, usmjerenom na pastoral, Nikola Vranješ. Knjige će biti predstavljene 21. ožujka u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci.

Devčić nas kroz filozofske rasprave o Bogu vodi, u maniri izvrsnog vodiča, kroz prostore ljepota koje nam je Bog priredio, u kojima još uvijek nismo bili, ali ih svakako žudimo posjetiti. Pokazuje nam riznicu puteva (ali i upozorava na stranputice) koji vode do jednoga jedinog cilja – Boga. Ti putevi nerijetko su u dobroj mjeri i znanstveno ‘utabani’. Pitanje o Bogu za Devčića nužno ujedinjuje filozofiju i religiju.

Autor nudi niz poticaja, i kršćanima za bolje razumijevanje te življenje svoje vjere, i svim drugim ljudima koji su zainteresirani za pitanja o Bogu i o životu po kršćanskoj vjeri u njega. Ovo vrijedno djelo u tome pogledu naići će na mnoge iskrene i zainteresirane čitatelje koji će proučavajući ga obogatiti ne samo svoje spoznajne vidike već i svoju konkretnu ljudsku i kršćansku svakodnevicu.

Ova knjiga u konačnici smjera uvijek novoj, tj. uvijek suvremenijoj i aktualnijoj kršćanskoj praksi u društvu. Filozofske i teološke premise i njihovo znanstveno razlučivanje tom su pothvatu nezaobilazan preduvjet. No Devčić jasno pokazuje kako kršćanski pisac i znanstvenik nipošto ne smije ostati samo na razlaganju teorijskih uvida već da njegovo znanstveno djelovanje nužno treba biti određeno nakanom trajne obnove konkretnog života u vjeri. Njegovo djelo u tome pogledu ne predstavlja tek uvod u tematiku nego vrlo dobar primjer njezine sustavne i svrsishodne razrade.

Sabrane filozofske i teološke rasprave Ivana Devčića sastoje se od četiri svezaka koje su kompletirane u elegantno dizajniranu zaštitnu kutiju.

Skip to content