Započelo hodočašće Riječke nadbiskupije u Rim povodom primanja palija riječkog nadbiskupa Mate Uzinića

U ponedjeljak 26. lipnja započelo je hodočašće Riječke nadbiskupije u Rim povodom primanja palija riječkog nadbiskupa Mate Uzinića. Ovo hodočašće, na kojemu sudjeluje 90 hodočasnika i koje će se održati od 26. lipnja do 30. lipnja 2023., predstavlja Riječku Crkvu koja prati svoga Pastira koji će u Rimu od pape Franje primiti palij, znak nadbiskupske i metropolitanske službe. Uz nadbiskupa Uzinića, hodočasnike prate svećenici Riječke nadbiskupije, Mario Gerić, Nikola Uravić, Ivan Seletković, Mato Berišić, Antonio Vučković i Hrvoje Poljak.

Nadbiskupijska hodočašća imaju svoju vrijednost u kreiranju zajedništva, ali sadrže i onu hodočasničku dimenziju hoda prema svetinjama kao i jednog posebnog duhovnog događanja i dinamike, rekao je najavljujući događaj vikar za pastoral Riječke nadbiskupije Mario Gerić dodajući  kako je riječ o hodočašću koje vjernicima pruža i jednu posebnu, blagoslovljenu priliku. „Povod ovom hodočašću je i preuzimanje palija kojega će naš nadbiskup primiti 29. lipnja od pape Franje tijekom svečanog euharistijskog slavlja u Bazilici svetog Petra. Ovaj palij znak je njegove nadbiskupske i metropolitanske službe i ujedno, kao i ovo hodočašće, izražava zajedništvo Riječke Crkve s Rimskom Crkvom kao što to i palij sam izražava budući da ga riječki nadbiskup prima iz ruku rimskog biskupa.“

Time se, nastavio je, izražava i zajedništvo rimskog biskupa s riječkim nadbiskupom i vjernicima Riječke nadbiskupije. U tom kontekstu, ovogodišnje hodočašće izražava zajedništvo Katoličke Crkve  koja posljednje dvije godine u sinodalnom hodu želi produbiti svoje zajedništvo te je i hodočašće prožeto temom sinodalnosti temeljene na njenom dubokom smislu, poručio je vikar za pastoral.

Tijekom hodočašća hodočasnici će 28. lipnja sudjelovati na općoj audijencija s papom Franjom na Trgu sv. Petra te 29. lipnja na svečanom liturgijskom slavlju u Bazilici sv. Petra tijekom kojega će riječki nadbiskup Mate Uzinić primiti palij iz ruku pape Franje.

Skip to content