„Uskrs treba uprisutnjivati svakoga dana i biti Uskrs drugome svaki dan“
Kategorija:
Vijesti

Na uskrsni ponedjeljak, 10. travnja svečano euharistijsko slavlje u riječkoj prvostolnici, katedrali sv. Vida, predvodio je rektor Pripravničkog sjemeništa ‘Ivan Pavao II’, Ivan Devčić. U propovijedi je istaknuo da vjernici trebaju svakoga dana živjeti radost Uskrsa i postati njegovi navjestitelji te biti jedni drugima pomoć, snaga i poticaj u odvaljivanju kamenja s grobova života kako bi u njih moglo ući uskrsno svjetlo.

Na početku propovijedi Devčić se osvrnuo na protekle dane Velikoga tjedna i klupe ispunjenje brojnim vjernicima te rekao da je to potvrda osnovne činjenice i definicije čovjeka. „Čovjek je biće koje uvijek teži prema nečemu što još u konačnici ne posjeduje, biće komunikacije, odnosa. Biće, kako kaže sv. Augustin, čije je srce nemirno dok se ne smiri u Gospodinu. Pune klupe jučerašnjega dana i svih ovih dana potvrđuju upravo to, da čovjek nije sam sebi dostatan i da neminovno teži prema onome božanskome koje ga jedino može ispuniti.“, kazao je propovjednik.

Komentirajući odlomak iz evanđelja, usmjerio je vjernike na promišljanje o Uskrsu na nov, drugačiji način. Istaknuo je da Uskrs nije samo jedan dan u godini za kojeg se vjernici posebno pripremaju, nego je to stvarnost koja se treba živjeti svakoga dana.  „Uskrs treba uprisutnjivati svakoga dana i biti Uskrs drugome svaki dan. Kako taj Uskrs doživjeti danas, sada, svakoga dana? Kako odvaliti kamenje s naših grbova koje smo pošteno zapečatili i ne puštamo da svjetlost u njih uđe? Kako pustiti Svijetlo da nas mijenja?“ Propovjednik je naglasio da je u odgovaranju na ova pitanja potrebno ići ispravnim redoslijedom, počevši najprije od čovjeka da bi se došlo do Boga, a ne obratno. U tom duhu, potaknuo je vjernike da postanu radosni navjestitelji Kristova uskrsnuća te jedni drugima pomoć, snaga i poticaj u odvaljivanju kamenja s grobova njihova života kako bi u njih moglo ući uskrsno svjetlo. Na kraju propovijedi zaželio je svima da ponesu s misnog slavlja tu istu radost koju će crpsti iz Euharistije, izvora i vrhunca kršćanskoga života, kako bi ju mogli podijeliti s drugima.

 

 

Skip to content