U Božjem planu nalazite utjehu i tu utjehu dijeliti drugima oko sebe.

U božićnom vremenu radosno se svetkovina Rođenja Gospodinova slavi i u Domu za starije osobe Kantrida. U subotu 30. prosinca riječki nadbiskup Mate Uzinić prevodio je misu u kapeli Doma na kojoj su suslavili župnik Vjekoslav Kovač i pastoralni suradnik Pave Điko.

Nadbiskup je propovijed započeo opisujući scenu iz jednog američkog crtanog filma u kojemu obitelj želi slaviti Božić, ali bez djeda koji je u Domu za starije osobe. Ne žele ga pozvati na proslavu jer bi im smetao,  rekao je nadbiskup dodajući da ista obitelj slavi Božić bez onog najvažnijeg – bez Djeteta Isusa. U slučaju te obitelji, Isus se utjelovio u djedu koji je ostao u Domu jer ‘nije bilo mjesta za njega’ u toj obitelji. Dijete Isus zapravo je u svima onima za koje nema mjesta. Zato se i rodio u štali jer za njega ‘nije bilo mjesta’, rekao je propovjednik. „Vi ste ovdje našli mjesta, u ovome domu, i želio bih da danas, kada slavimo Svetu obitelji, ostanete u duhu povezani sa svojim obiteljima, osobito u molitvi. Nadam se su oni ostali povezani s vama, da su vas posjetili i uključili u svoje molitve. Ali želio bih i da vi, kao Dom, postanete obitelj u kojemu ima mjesta za Isusa, mjesta za Isusa u svakome od vas.“

Osvrćući se na pročitana liturgijska čitanja, rekao je kako pokazuju da Bog može neplodnost, nesposobnost starijih osoba za rađanje, učiniti plodonosnima. To je najprije učinio u slučaju Abrahama i Sare koji su povjerovali i Bog je njihov život učinio plodonosnim. „Važno je da to učini i vama. Možda vam se čini da ništa ne možete dati. Ali možete, s tom novom plodnošću koja počiva na vjeri u Gospodina i onim posebnim darovima, mudrošću, a osobito molitvom, kojom itekako jeste plodonosni“, poručio je nadbiskup.

U nastavku je izdvojio sliku Svete obitelji koja je došla u hram. To je poziv na nasljedovanje, a nasljedovati možemo njihov stil – stil vjernosti Bogu i njegovom planu i služenju u ljubavlju jedni drugima, služenju Isusu, poručio je propovjednik. Uz Svetu obitelj, izdvojio je dvije starije osobe koje se spominju u pročitanom evanđelju: starca Šimuna i proročicu Anu. Šimun je cijeli život strpljivo čekao, promatrao svijet i svoju religijsku zajednicu i znao da nešto nedostaje. Bio je otvoren Bogu i njegovim nadahnućima i zato je prepoznao u tom djetetu i u toj obitelji nešto posebno, plan kojega Bog ima s čovjekom i čovječanstvom. Govoreći o proročici Ani, koja slavi Boga jer prepoznaje Božji plan koji se u Isusu ispunja kao plan spasenja, okupljenima je poručio da taj pogled kojega imaju, prenesu mlađima, unutar svojih obitelji, ali i onima s kojima u Domu žive i rade. „Jer taj pogled će najprije vama samima pomoći da svoje stanje, bolest i nemoć ne gledate kao tragediju, nego u tom Božjem planu nalazite utjehu i da tu utjehu budete sposobni dijeliti oko sebe. Upravo kao Šimun i Ana. Upravo to vam želim uz blagdan Svete obitelji koja vam može pomoći da osjećate svoje najbliže kao svoju obitelj, ali i druge članove unutar crkvene i društvene zajednice te unutar Doma u kojemu živite, kao i da oni osjete vas kao svoju obitelj, i da onda zajedno možete hoditi dalje.“

Na kraju mise župnik Vjekoslav Kovač uručio je prigodne darove nadbiskupu Uziniću i ravnateljici Doma za starije osobe Kantrida, Meliti Raukar.

 

Skip to content