Svečana podjela kanonskih mandata odgojiteljicama u vjeri

U Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata, 3. listopada, riječki nadbiskup Mate Uzinić podijelio je kanonske mandate za provođenje vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama odgojiteljicama u vjeri. Trajne kanonske mandate primile su: Ivona Ivanović, Irena Šmer, Suzana Kolobarić, Lidija Atelj i Ivona Grgić, a svečanoj podjeli, uz obitelj i prijatelje odgojiteljica, prisustvovali su i predstojnica Katehetskog ureda, Ksenija Rukavina Kovačević, ravnatelj te predstavnici Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci, Mario Gerić i Natalija Bogović.

Nadahnut evanđeoskim ulomkom koji u središte stavlja djecu kao primjer i uzor za ulazak u Kraljevstvo nebesko, nadbiskup Uzinić je u kratkom nagovoru potaknuo odgajateljice u vjeri da svoju službu i poziv shvate u dvostrukom smislu. S jedne strane, kao poziv i poslanje da uče djecu o Bogu koji se objavio u Isusu Kristu, ali i da one uče od djece, citirajući Isusove riječi: „Ako ne postanete kao djeca, nećete ući u Kraljevstvo nebesko.“ (Mt 18,3)

„Učite djecu o Bogu. Ali, da biste ih na pravi način poučivali, pokušajte to učiniti na način da vi učite od djece i onog ondnosa koji oni imaju prema vama, prema roditeljima i odraslima, a to je prije svega odnos povjerenja. Dakle, i jedno i drugo: poučavajte ih o Bogu i od njih, njihovog primjera, učite kakav odnos mi trebamo imati prema Bogu.“, istaknuo je Uzinić.

Skip to content