Susret svećenika i vjeroučitelja Delničkog dekanata

U subotu, 14. listopada u Domu kulture u Brod Moravicama održan je susret svećenika i vjeroučitelja Delničkog dekanata. Na susretu je sudjelovao i riječki nadbiskup Mate Uzinić, a započeo je molitvom Srednjeg časa te nastavljen razgovorom svih sudionika u vrlo ugodnoj atmosferi.

Svećenici i vjeroučitelji koji svoje poslanje vrše na području Delničkog dekanata iznijeli su svoja razmišljanja o izazovima s kojima se svakodnevno susreću. Tako su vjeroučitelji istaknuli kako su svjesni da su župnici nadređeni, ali kako se istovremeno ne osjećaju podređenima nego njeguju suradnički pa čak i bratski odnos sa svojim župnicima. Istaknuto je kako bi se trebali posvetiti radu s obiteljima jer su obitelji temelji iz kojih djeca dolaze na župnu katehezu i  mise. Od problema istaknut je rad vjeroučitelja u više škola pa samim time i potreba vjeroučitelja na više župa kao i opterećenost uspjehom što je logika ovog svijeta, a ne Božja logika. Svećenici su istaknuli kako često puta kreću s pozicije „pretpostavljanja“ da su vjernici poučeni u vjeri, a u stvarnosti to nije tako. Također naglašeno je kako se mnoge župe smatraju tradicionalnima, ali s dolaskom mlađih generacija ta tradicija više ne postoji.

U završnim riječima istaknuto je kako trebamo biti ustrajni i naviještati Radosnu vijest iako teško možemo znati je li to naviještanje uspješno ili nije. Susret je završen zajedničkim ručkom nakon kojeg su svećenici i vjeroučitelji još neko vrijeme ostali u ugodnom druženju međusobnom upoznavanju.

 

Pripremila: Katarina Bertović

Skip to content