Susret suradnika mjesečnika Zvona

Od 2. vatikanskog sabora do sinodalne Crkve

Interakcija digitalnih i tiskanih medija, budućnost i svrha tiska te što i kako ljudi danas čitaju, bile su neke od tema susreta suradnika časopisa Zvona, mjesečnika za kršćansku kulturu kojeg izdaju Riječka nadbiskupija i Gospićko-senjska biskupija. Dvadesetak suradnika koji svakog mjeseca tekstove objavljuju u nadbiskupijskom mjesečniku, okupilo se 2. rujna u Nadbiskupskom domu u Rijeci, a primio ih je nadbiskup Mate Uzinić te im je uputio riječi podrške i zahvale.

Urednik mjesečnika Danijel Delonga podsjetio je na 60 godišnju povijest časopisa koji je 1963. počeo izlaziti u Bakru kao župni listić „Bakarska zvona“. Pokretač i urednik bio je župnik dr. Josip Šojat, a već u drugom broju pridružio mu se Ante Sironić, župnik u Sušačkoj Dragi.

Uz poticaje s 2. vatikanskog sabora župni listić ubrzo je narastao u biskupijski i pokrivao područje tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije. Danas novi poticaj na zajedništvo i izvor motivacije za objavljivanje tekstova daje sinodalni hod Katoličke Crkve i teme koje zaokupljaju suvremenog čovjeka i Crkvu.

Zvona i dalje izlaze u tiskanom izdanju 10 puta godišnje i važan su dokument za čitanje povijesti mjesne Crkve, ali i edukaciju vjernika. Novu dimenziju daje web stranica na kojoj su dostupni autorski tekstovi, a želja je da se web izdanje razvije u dinamičniji medij komunikacije, proširi mrežu suradnika i dosegne više čitatelja. O tome je više govorio pomoćnik urednika Marko Medved.

Susret je protekao u sinodalnom duhu u kojemu je svatko od sudionika imao priliku iznijeti svoja razmišljanja i prijedloge. Svi su suradnici mjesečnika Zvona pokazali da žele i dalje sudjelovati u ovoj specifičnoj misiji: navijestiti radosnu vijest svim ljudima koristeći tradicionalna i suvremena sredstva komunikacije.

Skip to content