Stručno vijeće za vjeroučitelje:  Škola budućnosti uz digitalne tehnologije i umjetnu inteligenciju
Kategorija:
Vijesti

Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja, bio je gost predavač Županijskog stručnog vijeća za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama Riječke nadbiskupije, održanog 23. svibnja u Nadbiskupskom domu. U predavanju u kojem je govorio o izazovima i mogućnostima korištenja digitalnih tehnologija i umjetne inteligencije u odgojno-obrazovnim sustavima istaknuo je kako je obrazovanje jedno od najvećih dostignuća čovječanstva te zaključio kako tehnologija i umjetna inteligencija mogu čovjeku pomoći u tome, ali ne mogu u potpunosti zamijeniti ljudski faktor. „Obrazovanja nema bez osobnog ljudskog kontakta“, rekao je Jokić.

Na vijeću su sudjelovali i vjeroučitelji Krčke biskupije s predstojnikom Katehetskog ureda Zvonimirom Seršićem, brojni ravnatelji škola, a okupljene je pozdravio i riječki nadbiskup Mate Uzinić. Istaknuo je da pitanje korištenja modernih tehnologija nije ‘mogu’ li se koristiti u odgojno-obrazovnom sustavu, nego ‘kako’ ih koristiti jer to je neminovno. Okupljene je pozdravila i predstojnica riječkog Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević kao organizator ovog i svih prethodnih stručnih vijeća za vjeroučitelje u ovoj školskoj godini.

Jokić je iznio rezultate istraživanja o utjecajima COVID-19 pandemije na život mladih, provedenog u školama u Hrvatskoj, u kojemu je sudjelovalo više od 44 000 učenika i 9000 djelatnika. Rezultati su pokazali da je većina mladih uspješno prebrodila ovu krizu, ali zanimljivi su prikupljeni podatci o korištenju digitalnih tehnologija te o povjerenju u ljude.

Uronjenost mladih u digitalni svijet je iznimno velika, nekoliko sati dnevno, pa relativno malo vremena provode uživo sa svojim prijateljima i obiteljima. Pokazalo se da previše vremena u digitalnom svijetu loše utječe na psihičko zdravlje učenika, ali s druge strane isti učinak ima i potpuna izolacija od moderne tehnologije. „Bilo bi dobro pokušati pogoditi mjeru, da te digitalne tehnologije koristimo konstruktivno, stvaralački, da nam pomažu, a ne da im budemo robovi. To vrijedi za djecu i za roditelje.“ Ipak, djeca su sama pokazala da su svjesna negativnog utjecaja na kvalitetu njihova života ako previše vremena provedu u digitalnom svijetu.

Po pitanju povjerenja učenici su izrazili da ponajviše ipak vjeruju roditeljima, znatno maje drugim ljudima. Jokić je istaknuo kako je, uz potreban oprez, ipak važno raditi na jačanju povjerenja među ljudima. „Mi, odrasli, moramo im primjerom i suradnjom pokazati da se može vjerovati u ljude, jer jedino povjerenje u ljude može, ne samo te mlade nego i cijelu Hrvatsku kao i cijelu civilizaciju, pomaknuti prema pozitivnim vrijednostima.“

Iznio je i svoju viziju škole budućnosti koja će sve manje biti vezana uz fiksno mjesto i vrijeme, čak i predmet, ali i dalje će kvaliteta obrazovanja ovisiti o ljudskom kontaktu. U svijetu u kojem su informacije lako i brzo dostupne, škola bi trebala biti ta koja će podučavati vrijednostima, poticati kreativnost, komunikaciju i učiti kako rješavati probleme, zaključio je Jokić.

Skip to content