Roditeljska škola: Uloga roditelja u odgovornom korištenju suvremenih medija
Kategorija:
Vijesti

Suvremene tehnologije za komunikaciju i ovisnost djece o ekranima bile su teme o kojima su promišljale obitelji okupljene na Roditeljskoj školi od 12. do 14. svibnja u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Predavanja i radionice vodili su supružnici Ivana Sošić Antunović i Daniel Antunović, a cilj je bio podizanje svijesti o odgovornom korištenju suvremenih medija u obitelji. Uz analizu onoga što pružaju i kako rade različite društvene platforme, predavači i sudionici nastojali su uočiti i moguće opasnosti za djecu te kako ih prevladati. Roditelji bi trebali biti upoznati s aplikacijama i društvenim mrežama koje koriste njihova djeca kako bi mogli razgovarati o potencijalnim opasnostima i uputiti ih na odgovorno ponašanje. Posebno je tematiziran problem ovisnosti djece i mladih o ekranima i uloga roditelja u prevenciji i ograničavanju upotrebe ekrana.

Posljednjeg dana, u nedjelju, obitelji je posjetio i riječki nadbiskup Mate Uzinić te predvodio misno slavlje kojim je zaključen susret. Složio se da suvremene tehnologije i aplikacije sa sobom donose mnoge pogodnosti, ali i rizike. Okupljenima je poručio da je življenje ljubavi i autentično svjedočenje vjere najbolji način za prevladavanje svih izazova.

„Kao i Crkva tako i svaka obitelj živi u prostoru i vremenu suočena s brojnim izazovima“, rekao je nadbiskup. Objasnio je kako je Crkva u svojim početcima i kasnije tijekom povijesti posvjedočila kako za zajednicu nije problem neprijateljstvo izvana jer to je uvijek poticaj da bude autentičnija. Puno je veći problem za zajednicu vjernika kada ne živi autentično nasljedujući Kristove riječi. „Bojati se moramo samo onoga da smo i sami postali svjetovni, da smo usvojili vrijednosti koje kritiziramo.“

Primjer Crkve nadbiskup je preslikao na svaku obitelj. Tijekom povijesti i za obitelji je bilo puno kušnji, kao i danas. „Društvo i zakoni sve manje štite obitelj. Moderne tehnologije i ekrani omogućile su da u vaš dom može ući netko koga inače ne bismo pustili u naše živote. No, za obitelj, kao i za Crkvu, glavni problem nisu zakoni i nisu sve te prijetnje, nego ne biti povezani s Kristom i međusobno u ljubavi. Problem je ne truditi se davati sebe u služenju drugima i prihvaćati u ljubavi na Kristov način. Dok god su naši odnosi nadahnuti Isusom Kristom i vrijednostima koje nam je predao, dok god smo otvoreni za Duha Istine kojega Isus šalje kao branitelja onda se nemamo čega bojati.“ Potaknuo je sudionike da svjedočeći ljubav i vjeru u Krista pretvaraju svoju obitelj u Crkvu i Crkvu u zajednicu u kojoj nastaju obiteljski odnosi.

Svim majkama čestitao je Majčin dan istaknuvši kako je Bog ne samo otac nego i majka ako u obzir uzmemo njegovu želju za praštanjem i razumijevanjem i baš su po tome majke slične Bogu. „Čestitam vam Majčin dan sa željom da svi imamo tu majčinsku i Božansku dimenziju, snagu milosrđa i oprosta bez obzira na naše slabosti i nedostatke.“

Skip to content