Riječki nadbiskup i metropolit Mate Uzinić uputio čestitku novom zagrebačkom nadbiskupu koadjutoru Draženu Kutleši
Kategorija:
Vijesti

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj priopćila je u utorak 14. veljače 2023. u podne da je papa Franjo imenovao zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom Dražena Kutlešu, a  apostolskim upraviteljem Splitsko-makarske nadbiskupije Želimira Puljića. Čestitku nadbiskupu koadjutoru Kutleši uputio je riječki nadbiskup Mate Uzinić. Prenosimo je u cijelosti:

Dragi nadbiskupe Dražene,

obavijest o tvom imenovanju zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom u meni izaziva dvojake osjećaje jer potječem iz Splitsko-makarske nadbiskupije u kojoj si do sada vršio službu nadbiskupa, a i jer sam svjestan izazova koji su se ovim imenovanjem pred tebe postavili.

Čestitam ti, u ime Riječke nadbiskupije i u osobno ime, na povjerenju koje ti je i ovim imenovanjem iskazao papa Franjo. To povjerenje, kao i ono povjerenje koje smo ti iskazali mi hrvatski biskupi izabravši te za predsjednika HBK, obvezuje da budeš svima nama predvodnik u izgradnji misijske Crkve, Crkve izlaska, Crkve otvorenih vrata, siromašne Crkve za siromašne, Crkve obitelji, Crkve poljske bolnice, Crkve koja vida rane, Crkve koji širi svoj prostor, Crkve dijaloga, sinodalne Crkve…, jednom riječju Crkve kakvu propovijeda i kakvu pokušava graditi papa Franjo.

U nadi da to želiš činiti i da ćeš u tome uspjeti, na tebe i tvoju buduću službu zazivam Božji blagoslov i nebeski zagovor Blažene Djevice Marije koja se u tvojoj novoj nadbiskupiji osobito časti pod naslovima Majka Božja Bistrička i Majka Božja od Kamenitih vrata. Također molim i zagovor i bl. Alojzija Stepinca čiju biskupsku stolicu nasljeđuješ i s kojim dijeliš biskupsko geslo, ali i složenost vremena u kojemu živimo. Ovo naše vrijeme od tebe, kao i njegovo od njega, traži hrabro i beskompromisno pouzdanje u Boga, ali i čitanje znakova vremena koji su danas drugačiji nego li su bili u njegovo vrijeme. Zato ne možeš biti kopija, pa ni njegova, nego moraš biti original.

S poštovanjem, uz pozdrav u Gospodinu,

Mate Uzinić,

riječki nadbiskup

(Foto: IKA – HKM)

Skip to content