Proslava sv. Marka u Veprincu: Jesmo li svjedoci
Kategorija:
Vijesti iz Župa

Župa sv. Marka u Veprincu proslavila je 25. travnja svog zaštitnika. Svečano misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić s brojnim svećenicima Opatijskog dekanata, generalnim vikarom Mariom Tomljanovićem, župnim upraviteljem o. Zrinkom Nikolićem i župnim vikarom Tomislavom Nikolićem. Župljani su sudjelujući na proslavi zaštitnika župe ispunili stoljetnu župnu crkvu koja se nadvila nad ovim srednjovjekovnim mjestom iznad Opatije, na obroncima Učke.

Nadbiskup je okupljene u propovijedi potaknuo da im njihov zaštitnik, pisac jednog od četiri Evanđelja, bude nadahnuće za čitanje Evanđelja jer bez stalnog iščitavanja Isusove poruke ona ne donosi ploda. „To nije knjiga koja se samo jednom čita. Uvijek se ponovno možemo njome koristiti i nadahnjivati i iz nje naučiti nešto novo“, rekao je nadbiskup.

Istaknuo je kako liturgijski pročitani odlomak iz Markova evanđelja o poslanju apostola, kao i čitanje iz Petrove poslanice, pozivaju na poniznost i pobožnost. „To je poziv meni biskupu i svim svećenicima da se čuvamo svakog oblika samodostatnosti, autoreferencijalnosti i klerikalizma utemeljenog na moći i našoj službi. To je poziv na služenje. To je i poziv vama braćo i sestre i svim kršćanima u svijetu, da svoje poslanje živimo odgovorno, sudjelujući u poslanju Crkve.“

Dalje je nadbiskup govorio o Isusovim ukazanjima i poslanju apostola te istaknuo važnost svjedočenja i svjedoka. Apostoli su nakon Isusove smrti bili nepovjerljivi, čak i kad su dobili vijesti da je grob prazan i Isus uskrsnuo, nisu odmah povjerovali. Ali Marija Magdalena i oni koji su susreli Isusa bili su vjerni svjedoci koji su učinili da i drugi povjeruju. „Možemo se pitati jesmo li i mi danas vjerni svjedoci. Možda nam oni koji nisu kršćani ne vjeruju jer puno govorimo, ali pitanje je jesmo li svjedoci. Može li se po onom kako mi kršćani živimo vidjeti da smo kršćani?“

Za kraj se osvrnuo na evanđelistov opis poslanja apostola i znakova po kojima će ih se moći prepoznati. Evanđelist piše da će apostoli, svjedoci evanđelja, imati moć izganjati zloduhe, govoriti novim jezicima, biti otporni na otrov i ozdravljati bolesne. Nadbiskup je objasnio kako se te osobine ne odnose nužno na nešto nadnaravno i čudesno. To su duhovne moći koje čovjeku donose životnu snagu unatoč bolesti, čine ga otpornim na razne oblike zavođenja i štite od stranputica. To je govor srca, jezik ljubavi i svjedočenja za koji nije nužno razumjeti riječi, kao kad majka razgovara s djetetom. To je logika služenja i ljubavi, koja moć evanđelja unosi u život drugih i tako je sposobna pobijediti sile zla.

Nakon mise nadbiskupu su uručeni prigodni pokloni, a slavlje je nastavljeno u župnoj kući.

Skip to content