Primanje palija:  Krist nas nosi i poziva da i mi nosimo jedni druge

„Dok stavljam palij na ramena preuzvišenom nadbiskupu, pozivam svakoga od vas da obnovi svoje zajedništvo s Petrovim nasljednikom“, rekao je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua stavivši palij na ramena riječkom nadbiskupu i metropolitu Mati Uziniću 15. rujna u katedrali sv. Vida. „Papa Franjo želio je da se palij na ramena nadbiskupima stavlja u njihovim nadbiskupijama kako bi se potaknulo biskupe sufragane i Božji narod na sudjelovanje u liturgijskoj svečanosti da bi se pokazalo, kako je cijela zajednica ta, koja mora obnoviti svoje jedinstvo misli i života s rimskim biskupom“, podsjetio je nuncij.

Na spomendan BDM Žalosne, sunaslovnice riječke katedrale i suzaštitnice Riječke nadbiskupije, na svečanom euharistijskom slavlju u riječkoj prvostolnici sudjelovalo je 12 (nad)biskupa, 50 svećenika, desetak redovničkih poglavara, brojni vjernici i rodbina nadbiskupa metropolita te predstavnici državnih i lokalnih civilnih vlasti. Uz apostolskog nuncija suslavili su zagrebački nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša, ljubljanski nadbiskup i metropolit Stanislav Zore, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit i gospićko-senjski apostolski upravitelj Zdenko Križić, biskupi sufragani, krčki biskup Ivica Petanjak i porečki i pulski biskup Ivan Štironja te drugi biskupi, poglavari i svećenici.

Nadbiskup metropolit Mate Uzinić u propovijedi je pozvao na jedinstvo Crkve s Petrovim nasljednikom i usporedio zajednicu vjernika s obitelji. Nadahnut Marijom i spomendanom njezinih 7 žalosti nadbiskup je primijetio kako „poput Marije i ljubljenog učenika i mi smo obitelj po vjeri i krštenju, po Duhu Svetom koji nam je dan i koji nas međusobno povezuje. Da smo obitelj vidljivo je i po tome što nismo savršena zajednica. Kao i svaka druga obitelj imamo svojih problema, međusobnih sukoba, nerazumijevanja, rasprava. Ali unatoč tome mi pripadamo jedni drugima, pa i onda kada i nismo u svemu usuglašeni, kada se baš i ne volimo, kada se baš i ne razumijemo, kada se teško podnosimo. Mi pripadamo jedni drugima i svi zajedno pripadamo Kristu koji je rekao: ‘Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka.’ (Mk 3,35).“

Podsjetio je kako zajedništvo Crkve na ovoj svečanosti ukazuje da je temeljna zadaća metropolita koja se na simboličan način dodjeljuje palijem upravo „zadaća čuvanja jedinstva Crkava u našoj Riječkoj metropoliji s Rimskom Crkvom i papom“.

„Nositelj palija pozvan je biti i pastir i janje, onaj koji se poput Dobrog Pastira brine za svoje stado, napose tražeći izgubljene ovce, ali i koji je poput poput Jaganjca Božjeg spreman za nj položiti vlastiti život“, rekao je nadbiskup tumačeći simboliku palija, bijele vrpca istkane od janjeće vune, na kojoj se nalazi šest križeva, koja je simbol Krista i zajedništva Crkve.

Za tu je priliku nadbiskup Uzinić citirao papu Benedikt XVI. iz njegove propovijedi prilikom preuzimanja papinske službe. „Janjeća vuna predstavlja izgubljenu ovcu ili onu bolesnu i onu slabu, koju pastir stavlja na ramena i vodi izvorima života. (…) Čovječanstvo – svi mi – smo izgubljena ovca koja, u pustinji, više ne nalazi puta. Božji Sin ovo ne želi dopustiti. On ne može napustiti čovječanstvo u takvom bijednom stanju. Ustaje, napušta nebesku slavu, da bi pronašao ovcu i slijedio je sve do križa. Stavlja je na ramena, nosi našu ljudskost, nosi nas same – on je dobri pastir, koji svoj život daje za ovce. Palij prije svega govori da nas sve nosi Krist. Istovremeno nas poziva da i mi nosimo jedni druge. Tako palij postaje simbol pastirskog poslanja.“ Nadbiskup je zaključio je kako je palij „znak da pripadamo Kristu, da smo s njim povezani. On je i znak naše međusobne povezanosti, naše uključenosti u obitelj Crkve. Po Kristu smo u toj obitelji Crkve dobili i Mariju za majku.“

Nadbiskupu Uziniću čestitke je uime biskupa Riječke metropolije uputio krčki biskup Ivica Petanjak, a uime svećenika nadbiskupije generalni vikar Mario Tomljanović.

„Danas molimo  Gospodina za mudrost odluka koje trebate donositi. Dobro znamo da to nije lako jer kad  odlučuješ̌ uvijek si izložen kritici, od svakoga pa i unutar Crkve. Ipak, toliko je potrebno, u trenutku ovakvog društvenog kaosa, razjasniti, razlučiti, pronaći duhovne, razumne tj. održive putove prema Isusovu evanđelju.

Dragi nadbiskupe Mate, zahvalni smo Gospodinu što ste uvijek čovjek koji sluša, koji se približava mnogim ljudima koje susreće i želi čuti njihove brige, radosti i nade. Hvala Vam za upornost, koju nam pokazujete primjerom, da se hrabro pridignemo iz slabosti koje nas sprječavaju da dosljedno svjedočimo Evanđelje. Danas ovdje svi zajedno molimo da Vaše riječi i djela, dragi naš nadbiskupe Mate, prati Božja milost, vjernost i strpljivost!“, rekao je generalni vikar.

Posebno je nadahnut bio biskup Petanjak koji je objašnjavajući značenje palija iz pozicije biskupa sufragana riječkom metropolitu, palij usporedio s jarmom kojega svaki čovjek nosi donoseći svoje životne odluke i prihvaćajući sve, i dobro i loše, što one sa sobom nose. Objasnio je i simboliku. Jaram se stavlja volu kada vuče, ali on ne može vući sam, uvijek su potrebne dvije životinje. Tako je i u čovjekovom životu, Krist je taj koji svakome može pomoći nositi životni jaram. „Dragi nadbiskupe Mate, ti danas na sebe stavljaš u jaram Riječke metropolije. Ako si ga i uzeo slobodno i svjesno, već će se netko pobrinuti da ti natovari neko breme da ti ne bude pre sladak. A budući da je na paliju 6 križeva, nedostaje ti samo još jedan da budeš savršen“, rekao je biskup aludirajući na biblijsko značenje broja 7 koji označava savršenstvo. Čestitajući nadbiskupu metropolitu poučno i duhovito, vrlo je jasno ukazao na zajedništvo biskupa Riječke metropolije. Riječi čestitke i pozdrava upućene su i bivšem sufraganu, gospićko-senjskom biskupu, nedavno imenovanom splitsko-makarskom nadbiskupu i metropolitu Zdenku Križiću.

Skip to content