Predstavljena božićna poruka nadbiskupa Uzinića i najavljen koncert “Božić je judi”

Iz Hrvatskog Nazareta, svetišta Majke Božje Trsatske, u četvrtak 21. prosinca riječki nadbiskup Mate Uzinić uputio je božićnu čestitku. Na konferenciji za novinare predstavljeno je i 30. izdanje božićnog koncerta „Božić je judi“, koji će biti održan na Stipanje u katedrali sv. Vida, a prigodnu riječ uputio je i gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar Svetišta, Krunoslav Kocijan.

Polazeći od hvalospjeva anđela, Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim! (Lk 2,14), a kojim je naslovio ovogodišnju božićnu poruku,  nadbiskup je istaknuo da osim radosnog elementa, ne možemo preći preko činjenice da ovaj Božić mnogima nije prilika za slavlje. Podsjetio je na ratne sukobe u Svetoj Zemlji, Ukrajini i drugim mjestima koji su i dalje podijeljeni i uništavaju se neprijateljstvima. „Bog je došao da nas pomiri, da nas pomiri sa sobom, ali i jedne s drugima. Zato je i jedna od glavnih poruka božićne noći ona pjesma koju pjevaju anđeli koji su navješćivali pastirima da se rodio naš Gospodin: ‘Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim! (Lk 2,14)’. Polazeći od te pjesme, u svojoj sam poruci želio reći da to nije tek želja, nego ona stvarnost koja se stvarno utjelovila, dogodila u Betlehemu i otajstvu Božića. Bog je stvarno došao da bi donio na zemlju mir i da bi nam pokazao da smo mi njegovi miljenici. To je otajstvo naše vjere. Mi, kršćani, slaveći Božić ispovjedamo to da Bog želi mir, da se Bog u Isusu Kristu objavio kao Knez mira. Osim što to ispovjedamo, to za nas kršćane postaje i obveza, postaje zadaća da budemo mirotvorci, graditelji mira. To možemo i trebamo činiti na način da molimo za mir. Ne možemo ovih dana biti ravnodušni na ono što se događa, nego kroz molitvu pokušavati mijenjati sebe i druge, odnosno mijenjati ljudska srca jer to je ono što se mora dogoditi.“ Božićna poruka nadbiskupa Uzinića objavljena je u mjesečniku „Zvona“ i službenoj mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije: https://www.ri-nadbiskupija.hr/2023/bozicna-poruka-rijeckog-nadbiskupa-mate-uzinica-2/

Gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar Svetišta, Krunoslav Kocijan, potaknuo je vjernike da zadaju više mjesta Bogu i čovjeku u svojim životima. „Ako zaboravimo na Boga, koji se udostojio postati jedan od nas i ući u najskromnije i najteže okolnosti ljudskoga života, ne isključujući nikoga, lako sve što slavimo može se svesti samo na vanjski sjaj i materijalnu sigurnost. Ne bismo smjeli zaboraviti da doista slavimo i shvaćamo svetkovinu Rođenja Gospodnjega uvijek kad drugima donosimo mir, stavljamo se na raspolaganje, dajemo svoje vrijeme, javljamo se i priskačemo u pomoć jedni drugima, kakve god bile potrebe i koliko god bile zahtjevne okolnosti  u kojima se nađemo.“

Gvardijan je spomenuo obljetnice 800 godina od prvih živih jaslica koje je pripremio sv. Franju u gradiću Grecciu, te zahvalio svima koji su u protekloj godini navraćali u Hrvatski Nazaret. Izrazio je želju da su u Trsatskom svetištu primili utjehu, ohrabrenje i polet u svojim potrebama te poručio da će franjevci na Trsatu i dalje se stavljati na raspolaganje svim hodočasnicima.

„Božić je judi“

Tradicionalni, 30. po redu, božićni koncert „Božić je judi“, koji će se u katedrali sv. Vida u Rijeci održati na blagdan sv. Stjepana, 26. prosinca, najavili su počasna predsjednica HGU – Rijeka i umjetnička voditeljica koncerta, Jadranka Ćubrić, glazbeni urednik Saša Matovina i izvođač Francesco Squarcia koji je uputio božićnu čestitku uime svih glazbenika koji će nastupiti na ovogodišnjem koncertu. A njih će biti više od stotinu. Uvodni dio programa započet će ispred katedrale sv. Vida u 18 sati a’capella programom božićnih napjeva i trajat će 45 minuta. Koncert “Božić je judi” u riječkoj prvostolnici započet će u 19 sati uz izravan prijenos u programu HR Radio Rijeke, Facebook stranici Riječke nadbiskupije i Youtube kanalu HGU.

 

Skip to content