Poziv nadbiskupa Uzinića na molitvu i pomoć za nastradale u potresima u Turskoj i Siriji
Kategorija:
Vijesti

Nakon što se u ponedjeljak 6. veljače 2023. u 4.17 sati ujutro u okrugu Pazarcık u Kahramanmaraşu u jugoistočnoj Turskoj dogodio snažan potres magnitude 7.9 prouzročivši velika razaranja i ljudske žrtve i koji je izazvao velika razaranja i u sjeverozapadnoj Siriji, riječki nadbiskup Mate Uzinić uputio je 8. veljače vjernicima Riječke nadbiskupije poziv na molitvu i pomoć za nastradale u potresu. Poziv prenosimo u cijelosti:

Draga braćo i sestre,

              svi smo duboko potreseni posljedicama razornih potresa koji su proteklih dana pogodili dijelove Turske i Sirije. Na te zastrašujuće prizore trpljenja naše braće i sestara, kojima još uvijek ne znamo prave razmjere, ne smijemo ostati ravnodušni nego trebamo barem pokušati nešto učiniti. Ne možemo promijeniti njihovu tragičnu situaciju, ali možemo im biti blizu u molitvi i suosjećanju. Zato vas sve pozivam da nastradale u potresima uključite u svoju osobnu i obiteljsku molitvu. Osobito pozivam naše župne zajednice da u svoje redovite molitvene susrete i misna slavlja do 19. veljače uključe i tu nakanu.

Osim što pogođenom stanovništvu na potresima pogođenim područjima možemo biti blizu svojom molitvom, možemo i trebamo to učiniti i svojim novčanim darom. Pozivam vas stoga da se uključite u različite akcije za pomoć nastradalima, osobito one koje organizira Hrvatski Caritas, s mrežom biskupijskih Caritasa u Republici Hrvatskoj. Da bismo olakšali prikupljanje pomoći za nastradale, pozivam sve župe i druge zajednice u Riječkoj nadbiskupiji u kojima se slave mise na kojima sudjeluju vjernici, da od sljedeće nedjelje 12. veljače do nedjelje 19. veljače, poslije svih svetih misa na izlazu iz crkava organiziraju prikupljanje pomoći za nastradale u potresima u Turskoj i Siriji. Oni koji žele svoju pomoć mogu poslati i putem donacijskog telefona 060 90 10 (0,83 eura po pozivu, PDV uključen) koji je Hrvatski Caritas otvorio za pomoć Turskoj i Siriji.

Dijeleći s vama veliku istinu koju nam je rekao i svojim primjerom posvjedočio naš Gospodin Isus da je „blaženije davati nego primati“ (Dj 20, 35), a s molitvom Bogu da svojom milošću bude blizu svim nastradalima, ali i da nas po zagovoru naše Majke milosti i sv. Vida, našeg zaštitnika, poštedi sličnog iskustva, svima vam zahvaljujem na vašoj molitvi i vašoj pomoći nastradalima, zazivajući na sve Božji blagoslov.

S poštovanjem u Kristu vam odani vaš,

Mate Uzinić,

riječki nadbiskup

(Foto: DW)

Skip to content