Poziv na molitvu za zasjedanje Opće skupštine Sinode biskupa

U listopadu od 4. do 29. u Rimu će se održati prvo od dvaju predviđenih zasjedanja Redovite opće skupštine Sinode biskupa 2021. – 2024. na temu sinodalnosti (Za sinodalnu Crkvu: zajedništvu – sudjelovanje – poslanje). Ovim povodom generalni tajnik Sinode biskupa, kardinal Mario Grech, uputio je poziv svim biskupijama da potaknu Božji narod da se u ovo događanje, koje želi zahvatiti cijelu Crkvu, u cjelini aktivno uključi kroz trajnu molitvenu podršku.

Urad za pastoral Riječke nadbiskupije s voditeljem, vikarom za pastoral Mariom Gerićem, pripremilo je molitvene materijale koji se mogu koristiti: Zavrsni euharistijski blagoslov i Molitve vjernika_Sinoda_listopad 2023

Sve župne i redovničke zajednice  potiče se da tijekom ovoga vremena, a osobito u nedjelju 1. listopada, u svoja redovita i liturgijska slavlja uvrste i molitvu za Sinodu. Također, svakodnevnim molitvenim sabiranjem neka se nastavi moliti Molitva za sinodu (Adsumus Sancte Spiritus – Stojimo pred tobom) stoji u dopisu kojega je vikar za pastoral uputio svećenicima Riječke nadbiskupije.

Sinodski hod, čak i u ovoj završnoj fazi, predstavlja sudjelovanje svih članova Crkve, a ne samo sudionike zasjedanja Opće skupštine. Kako je, prema riječima pape Franje, Sinoda nadasve događaj koji pretpostavlja molitvu i osluškivanje Duha Svetoga, prvotni i najvažniji oblik našeg sudjelovanja jest da kao Crkva budemo sabrani u molitvi i kroz molitveno ozračje osluškujemo govor Duha Svetoga sadašnjice.

Skip to content