Poruka nadbiskupa Uzinića uz Svjetski dan učitelja i nastavnika

Riječki nadbiskup Mate Uzinić uputio je 5. listopada poruku  uz Svjetski dan učitelja i nastavnika u kojoj je izrazio zahvalnost za njihov profesionalni, odgojno vrijednosni i općeljudski doprinos školskoj, obiteljskoj, vjerskoj i društvenoj zajednici. Poruku prenosimo u cijelosti:

Poruka uz Svjetski dan učitelja i nastavnika

Poštovane učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici u osnovnim i srednjim školama grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, drage vjeroučiteljice i vjeroučitelji Riječke nadbiskupije, svima vam danas, u povodu obilježavanja Svjetskog dana učitelja i nastavnika želim izraziti iskrenu zahvalnost i najsrdačnije čestitke.

Teško je s nekoliko prigodnih riječi obuhvatiti sve što bi vam danas svečarski i zahvalno trebalo izreći. Ponajprije, veliko vam hvala za sav vaš profesionalni, odgojno vrijednosni i općeljudski doprinos školskoj, obiteljskoj, vjerskoj i društvenoj zajednici kojim ovaj svijet i vrijeme u kojemu živimo činite boljim i ljepšim. Hvala vam što, unatoč brojnim teškoćama i izazovima koji pokušavaju vaše zvanje učiniti ekonomski, tržišno i društveno manje poželjnim i važnim za nove generacije, svejedno svojim primjerom neprekidno pokazujete da su odgoj i obrazovanje gravitacijske točke zdravoga društva i sretnije i bolje budućnosti u kojoj je primarno „zaustavljanje kulture odbacivanja u korist uključivanja s ciljem stvaranja istinski humane zajednice“ (Papa Franjo).

U današnjemu svijetu izražene globalizacije, višestrukih identiteta i brzih promjena, uz mnoštvo uspješnih i manje uspješnih školskih reformi i inicijativa, želim vam se, dragi učitelji, vjeroučitelji i nastavnici, posebno zahvaliti na tomu što u širokoj lepezi odgojnih ponuda i metoda kojima se služite u svom profesionalnom radu, uvijek prepoznajete onu temeljnu koja vas sve skupa povezuje kao odgojitelje, neovisno o predmetu koji predajete, a ona je „dovesti svaku osobu do zajedničkoga doma u kojemu živi te posebno do otkrivanja bratstva kao odnosa koji stvara višekulturni sastav čovječanstva, izvor uzajamnog obogaćivanja“ (Papa Franjo). U tome se očituje snaga i ljepota vašega poziva i nenadomjestivosti vašega zvanja, na što s pravom trebate biti ponosni, a svi mi ostali s vama Bogu zahvalni.

Ovom prilikom želim čestitati i svim ravnateljicama i ravnateljima škola koji ste između učitelja i nastavnika prepoznati i izabrani u ovu odgovornu službu i o kojima uvelike ovisi identitet i razvojni put škole. Od vas se drage ravnateljice i ravnatelji očekuje da budete i obrazovni menadžeri i mudri upravitelji svojih škola, što nije ni lako niti jednostavno. Dok vam čestitam na vašem angažmanu upravljanja i vođenja škole, i vama želim ustrajnost i snagu „pokreta ekipe“ (Papa Franjo) na zadovoljstvo i radost svih dionika vaše škole i na dobrobit cijeloga našega društva.

Neka vas, drage učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici, vjeroučitelji i vjeroučiteljice, ravnateljice i ravnatelji, u vašim odgojno-obrazovnim nastojanjima sve prati međusobno razumijevanje, suradnja i sklad koji donose mir i dobro!

Bratski,

Mate

 

Skip to content