Papin dan – poziv na molitvu za papu Franju

U ponedjeljak 13. ožujka deseta je godišnjica izbora pape Franje za poglavara Katoličke Crkve. U povodu 10. Papinog dana riječki nadbiskup Mate Uzinić uputio je u četvrtak 9. ožujka svim vjernicima Riječke nadbiskupije poziv na molitvu za Svetoga Oca. Poziv prenosimo u cijelosti:

Drage sestre i braćo,

prije deset godina, u večernjim satima 13. ožujka 2013., kardinal Jorge Mario Bergoglio izabran je za rimskog biskupa. Time je ujedno postao i vrhovni pastir cijele Katoličke Crkve – Papa. Uzeo je ime Franjo. To ime postalo je i program njegovog djelovanja. Deseta obljetnica njegovog pontifikata svakako je prilika da se i mi kao mjesna Crkva Bogu zahvalimo za dar pape Franje sveopćoj Crkvi. Zahvalni smo za sve poticaje i nadahnuća koja on u svojstvu glave Kristovog tijela – Crkve, daje svima nama. Ohrabruju nas i potiču njegove pastirske riječi, praćene odvažnim inicijativama koje pokazuju i utiru put i našoj riječkoj Crkvi u hodu prema ostvarenju autentične crkvenosti.

Polazeći od ovoga sve vas srdačno pozivam i potičem da uz ovogodišnji Papin dan – 13. ožujka, godišnjicu izbora pape Franje – u svoje osobne i obiteljske molitve i molitve svojih zajednica uključite i molitvu za papu Franju i njegovu službu. Osobito pozivam župnike i odgovorne osobe u redovničkim zajednicama da ovaj dan obilježe na dostojanstven način u svojim zajednicama, bilo toga istoga dana (kako predviđa naš metropolijski Direktorij) ili dan prije, tj. u nedjelju 12. ožujka. Molitvena nakana za papu Franju neka se uključi u sva misna slavlja koja će se i tih dana slaviti u našoj nadbiskupiji. To se  može učiniti tako da se molitvena nakana za papu Franju navijestiti već kod uvoda u misno slavlje ili spomene u prigodnoj propovijedi, a može se učiniti i tako da se prigodna molitvena nakana uvrsti u redovite zazive Sveopće molitve vjernika. Ovdje donosim prijedlog prigodnog molitvenog zaziva za Sveopću molitvu:

Gospodine Isuse, vječni pastiru svih vjernika, koji si svoju Crkvu želio sagraditi na Petrovoj stijeni, pomaži uvijek našem papi Franji da, po tvom naumu, bude živi i vidljivi znak i neumorni promicatelj jedinstva tvoje Crkve u istini i u ljubavi. Neka snagom tvoga Duha, apostolskim žarom i hrabrošću, nastavlja naviještati tvoje Evanđelje, molimo Te.

U nadi da ćemo se odazvati ovom pozivu, a s uvjerenjem da molitva za Papu posredno uključuje i sve nas, cijelu Katoličku Crkvu, srdačno vam unaprijed zahvaljujem te na sve vas zazivam Božji blagoslov i zagovor naše Majke milosti i sv. Vida, našeg zaštitnika!

S poštovanjem, uz srdačan pozdrav,

______________________

Mate Uzinić.

riječki nadbiskup

(Foto: Vatican News)

Skip to content