Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, autorice Iris Mihatov Miočić

Riječka nadbiskupija i grad Rijeka raznovrsnim duhovnim programom pripremaju se za proslavu svog nebeskog zaštitnika sv. Vida. U ponedjeljak 12. lipnja riječki nadbiskup Mate Uzinić otvorio je u župnoj crkvi Uznesenja BDM izložbu „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, autorice Iris Mihatov Miočić.  Izrazio je zadovoljstvo što je ovaj projekt, koji je započeo prije 15 godina u Križevcima entuzijazmom vjernika laika koji su, želeći častiti svoga sveca Marka Križevčana, htjeli prezentirati i ostale hrvatske svece i blaženike, prošle godine po prvi puta predstavljen u Rijeci.

Prilika je ovo za upoznati novog umjetnika kao i obnoviti svoje spoznaje o hrvatskim svecima, rekao je nadbiskup. Spominjući sliku Posljednjega suda, koja se nalazi u franjevačkoj crkvi na Košljunu i prikazuje sveca bez lica, poručio je kako je ona ujedno poziv i svima nama da postanemo umjetnici i ugradimo se u taj niz svetaca. Nismo nadareni kao umjetnici koji to prikazuju kroz umjetnički izražaj, ali imamo milosti i sposobnosti da svejedno možemo naslikati tog sveca koji nedostaje u tom nizu, a to smo mi sami. To će tada biti najljepša umjetnička slika i tome ovakvi projekti pomažu, kazao je nadbiskup.

Sveci u Veloj crikvi predstavljeni su među postajama križnoga puta što daje posebnu dimenziju ove izložbe, rekao je likovni kritičar Stanko Špoljarić. Umjetnica stvara izuzetnim zanosom. Svi portreti nose ozračje sakralnosti, dubinu misaonosti koja krasi svece i blaženike, kao i duboko razumijevanje svetaca, rekao je, između ostaloga, Špoljarić.

Za umjetnicu je ovo prvo predstavljanje u Rijeci i nije krila zadovoljstvo prostorom u kojemu je predstavila svoja djela. Vidjeti slike među križnim putevima poseban je doživljaj i ovo je prvi puta da je ova izložba predstavljena u crkvenom prostoru jer sam do sada izlagala samo u galerijskim, rekla je ova akademska slikarica iz Zadra.

Organizator, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, Antun Sente ml. kao posebnost izložbe istaknuo je kako je riječ o slikama ‘koje odmah možete staviti na oltar’. Autorica realistično oslikava svece, a s druge strane svakome daje onu posebnost koja ga povezuje s Bogom, poručio je Sente.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, autorice Iris Mihatov Miočić ostaje otvorena do sredine kolovoza. Ista je prodajnog karaktera i zainteresirani potrebne informacije mogu zatražiti od župnika Župe Uznesenja BDM, Sanjina Francetića.

 

Skip to content